Hlavní obsah

Piloti ČSA budou protestovat, vedení podle nich podléhá hysterii

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piloti ČSA sdružení v Czech Air Line Pilots Association (CZALPA) podávají žalobu na prezidenta aerolinek Radomíra Lašáka. Vadí jim například plánované zavedení předletové prohlídky letadel bez účasti mechaniků. Prezident Lašák prý navíc piloty slovně napadl v průběhu dubnového jednání o mzdách. Podle pilotů podléhá šéf hysterii.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Českých aerolinií Radomír Lašák

Článek

"Prezident ČSA Radomír Lašák osobně nezvládá tíživou ekonomickou situaci, propadá hysterii a hledá viníky krize mezi zaměstnanci," uvedla asociace v tiskovém prohlášení.

Piloti proto na Lašáka podali žalobu na ochranu osobnosti a dožadují se i finančního odškodnění ve výši půl miliónu korun. Vadí jim například to, že je Lašák měl slovně napadat při dubnovém vyjednávání o mzdách.

Pilotům vadí také zavedení předletové prohlídky bez účasti leteckých mechaniků a zavádění interních předpisů, které jsou podle nich v rozporu se zákoníkem práce. "Jednání vedení ČSA chápeme jako zoufalou snahu shodit vinu za vlastní neúspěchy v posledních letech na zaměstnance společnosti," uvedli piloti.

Piloti hodlají proti výše uvedeným krokům společnosti protestovat. "Protestní akce se uskuteční v průběhu července, nenaruší provoz ČSA a nebude mít žádný ekonomický dopad na hospodaření společnosti," uvedla asociace. Formu ani termín protestu neupřesnila.

ČSA považuje opatření proti dopadům krize za standardní

Podnik považuje jednání pilotů za neadekvátní.  „Způsob komunikace vnitrofiremních záležitostí přes média považujeme za nepřijatelný. Společnost účelově poškozuje. České aerolinie nadále preferují formu standardního interního jednání se zaměstnanci a odborovými organizacemi. Vedení společnosti má odpovědnost za všech 4 600 zaměstnanců společnosti,“ komentovala protest pilotů ČSA mluvčí společnosti Hana Hejsková.

Podle ní jsou k řešení krize využívány standardní opatření, která se používají ve šech oborech podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám