Hlavní obsah

Škody po záplavách na Jesenicku přesáhnou miliardu korun

Aktualizováno

Škody způsobené povodní na Jesenicku přesáhnou podle olomouckého hejtmana Martina Tesaříka miliardu korun. Na další stovky miliónů se odhadují škody v okolí Hranic na Přerovsku. Ještě o víkendu hejtman předpovídal, že škody v celém kraji dosáhnou půl miliardy korun.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

Článek

Přívalové deště zaplavily ve středu večer osm obcí na Hranicku, v pátek večer pak velká voda postihla i 18 obcí z Jesenicka. Řádění přírodního živlu si v kraji vyžádalo i tři lidské životy, v Černotíně na Hranicku bylo nalezeno tělo utonulého muže, další dva muži zahynuli v obci Vlčice na Jesenicku.

Obce z Jesenicka náklady na zajištění nutných potřeb odhadly na 18,5 miliónu korun, řekl předseda okresní povodňové komise a starosta Jeseníku Petr Procházka. Zastupitelé Olomouckého kraje poté uvolnili na bezprostřední pomoc obcím pět milionů korun. Peníze půjdou přímo do obecních rozpočtů.

Odhad škod zvyšují i pojišťovny

Odhady škod po povodni na Moravě začátkem tohoto týdne zdvojnásobily také tuzemské pojišťovny. Například Allianz uvedla, že odhadované škody jejích klientů dosáhnou 150 až 200 miliónů korun. Největší nápor hlášení pojistných událostí očekává pojišťovna až v následujících dnech.

„Jde o škody na soukromém majetku občanů, tedy na nemovitostech a vozidlech, škody utrpěli i podnikatelé a průmyslové podniky,“ uvedla Pavla Paseková, mluvčí pojišťovny Allianz. Obdobně Česká pojišťovna odhaduje škody na 200 miliónů korun, přičemž pojistných událostí by mělo být zhruba sedm tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám