Hlavní obsah

ČOI: Pozor na solária, šest z osmi nevyhovuje

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest z osmi kontrolovaných provozoven solárií v Česku má nevyhovující zařízení, uvedla v pátek Česká obchodní inspekce (ČOI). Při šetření vyšlo najevo, že trubice používané v závadných soláriích vykazují nežádoucí hodnoty vyzařování. ČOI měřila hodnoty UV záření společně s kontrolory z Evropské unie. Inspekce prověřila podniky letos na konci dubna.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Situace je dle výsledků alarmující, chceme tudíž navázat na měření, která zde byla provedena koncem dubna pod záštitou EU. V současné době hledáme vhodného autorizovaného partnera,“ vysvětlila ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová s tím, že z nadměrného ozařování podle doktorů hrozí lidem rakovina kůže.

"Záleží vždy na množství a frekvenci ozáření, ale vystavovat se ozařování by se nemělo více než dvacetkrát za rok,“ uvedla doktorka Jana Hercogová z FN Na Bulovce.

Podobné kontroly s obdobně tristními výsledky probíhaly i v Dánsku a Německu. I zde však inspektoři prověřili malé množství solárií.

Inspekce prověřené podniky nezveřejní

Stejně jako u čerpacích stanic, které prodávají nekvalitní pohonné hmoty, i v tomto případě nechce ČOI sdělit jména konkrétních podniků, kde byla zjištěna pochybení.

Podle Příhodové je takováto informace neadekvátní, protože mnoho jiných solárií zkontrolováno nebylo a nelze tedy říci, zda jsou v pořádku. "V té mase solárií v Praze a středních Čechách je to jen kapka v moři,“ komentovala množství prověřených podniků Příhodová.

Již v posledním čtvrtletí loňského roku ČOI prověřovala 26 provozoven solárií, přičemž u 17 subjektů inspektoři odhalili závady. Tehdy však nebyly kontroly zaměřeny na UV záření používaných trubic, ale na doklady k přístrojům.

Reklama

Výběr článků

Načítám