Hlavní obsah

Polovina firem chce propouštět, lidé se bojí nezaměstnanosti

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina tuzemských firem musí řešit nepříznivou situaci ve svém hospodaření snížením počtu zaměstnanců. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy z poloviny června mezi 154 firmami. Podle sociologů ale i psychiatrů se proto stále více lidí v Česku nejvíce obává ztráty zaměstnání.

Foto: Právo

Článek

Obavy o práci či existenční problémy v nezaměstnanosti stojí za řadou psychických problémů a bezpečně plní naše ordinace, potvrdila Právu psychiatrička Dana Kertézsová. Politik, který nabídne takové ekonomické recepty, které by zvýšily jistotu udržení počtu pracovních míst, získá podle sociologů výraznou podporu u občanů.

Podle Svazu průmyslu totiž čtyřem pětinám českých firem klesly ve druhém čtvrtletí letošního roku zakázky, a pokud se situace nezlepší, 23 procent společností zvažuje ukončení výroby.

Polovina firem zamýšlí podle průzkumu omezit počet zaměstnanců do deseti procent. Více než třetina firem počítá s redukcí pracovníků o 10 až 20 procent a desetina společností avizuje snížení počtu pracovníků do 30 procent. Pouze pět procent firem plánuje rozsáhlé propouštění, které by postihlo 30 procent pracovníků a více.

Podle ekonomů může k nárůstu propouštění paradoxně dojít v období, kdy by ekonomika mohla mít svoje dno propadu za sebou. I proto například analytici Ministerstva financí očekávají vrchol nezaměstnanosti až příští rok.

„Má to svoji logiku,“ řekl Právu ekonom Jan Švejnar,  "firmy, které krizi přežijí, musí na nové ekonomické podmínky reagovat, mění svoji strukturu, výrobu, technologie. Z krize vychází s racionálnějším systémem řízení, často i s menším počtem pracovníků." Ani americké automobilky nebudou podle něj dosahovat po restrukturalizaci svého původního počtu zaměstnanců.

Třetina domácností očekává zhoršení 

Třetina lidí kvůli hospodářské krizi a růstu nezaměstnanosti letos předpokládá zhoršení své osobní ekonomické situace. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Ipsos Tambor. Hlavním důvodem zhoršení životní situace je právě ztráta zaměstnání, tedy výrazný pokles příjmu. Ale i rodinám, jejichž členové zaměstnání udrží, hrozí pokles příjmů.

Už dnes je téměř jisté, že nejen státní zaměstnanci, kterým již vláda slíbila zmrazení mezd, ale i zaměstnanci soukromých firem budou muset počítat letos a příští rok s tím, že mzdy neporostou. V mnoha firmách dochází k dohodě mezi majiteli a zaměstnanci o změně pracovní doby i krácení mezd, upozorňují odbory.

V denním životě domácností to může předznamenat řadu praktických problémů s penězi. Především se sníží schopnost splácet spotřebitelské úvěry a hypotéky. Rodiny omezí zahraniční dovolené, během dovolené bude část rodin doma, nebo využije svoje chaty. Změní se i využívání kulturních nabídek - mimochodem návštěva divadla představuje pro čtyřčlennou rodinu minimálně dvoutisícikorunový výdaj. 

Stejně jako v západoevropských zemích lidé začnou uvažovat kolik si mohou dovolit návštěv sportovních utkání. Dojde ke změně způsobů trávení volného času ale i využívání osobního vozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám