Hlavní obsah

OECD: Česká ekonomika začne znovu růst v příštím roce

Právo, Jiří Vavroň

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce podle prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) sníží o 4,2 procenta, což by byl největší pokles v novodobé historii země. OECD však ve své nejnovější prognóze zároveň zařadila Česko mezi země, kde se už příští rok dá reálně předpokládat, že jejich ekonomika začne opět růst.

Článek

V příštím roce to v našem případě má být růst HDP o 1,4 procenta, uvádí se v prognóze tzv. Pařížského klubu. Zpráva současně varuje před hrozbou zvyšující se nezaměstnanosti, a to jak v Česku, tak v dalších zemích.

OECD zdůvodňuje svůj odhad pro hospodářství ČR jeho silnou závislostí na proexportní průmyslové výrobě a ponechává si otevřené dveře, kdyby se situace v okolních ekonomikách ještě zhoršila.

Vývoj HDP v ČR a jeho výhled
Rok20062007200820092010
Vývoj HDP7 %6,1 %2,8 %-4,2 %*1,4%*
*odhady
Zdroj: OECD

V roce 2010 se situace má zlepšovat jen pozvolna, varuje před přílišným optimismem OECD a podmiňuje svůj odhad mírného růstu rostoucí spotřebou domácností a hlavně exportní poptávkou, především z Německa. Německá ekonomika, která je největší v Evropě a nejdůležitější pro exportně orientované české podniky, podle OECD letos klesne asi o šest procent. K mírnému růstu se zřejmě tamní ekonomika vrátí až během příštího roku.

Čeští exportéři i ekonomové přistupují k prognóze střízlivě. Podle zástupců Svazu průmyslu a dopravy ČR tlak krize donutí téměř polovinu firem propouštět své zaměstnance. Tuzemští analytici očekávají propad v rozmezí od tří do pěti procent.

„Nejhorší fázi má česká ekonomika zřejmě už za sebou. Prudký propad z prvního letošního čtvrtletí se již patrně nebude opakovat. Měli bychom se ale připravit na to, že například oblíbené meziroční srovnání HDP se dál propadne k minus pěti nebo šesti procentům,“ řekl ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

S možností mírného oživení příští rok počítají v Česku téměř všichni ekonomičtí analytici i experti finančních institucí. Podle expertů ČNB by mohl hospodářský růst příští rok dosáhnout 1,4 procenta. Analytici ministerstva financí jsou ve svých odhadech o něco opatrnější, podle nich se příští rok růst bude pohybovat kolem 0,8 procenta.

Převládá mírný optimismus

„Nadcházející oživení ekonomik zemí OECD a dalších zemí bude pravděpodobně jen slabé a křehké. Negativní ekonomické a sociální důsledky současné krize přetrvají dlouho, mohlo však být ještě hůře. Zdá se ale, že díky úsilí prosazovat důraznou hospodářskou politiku jsme zabránili ještě chmurnějšímu scénáři,“ uvádí se v nejnovější prognóze OECD, v níž převládl pro příští rok mírný optimismus.

Hrubý domácí produkt (HDP) zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se v letošním roce sníží o 4,1 %, konstatuje středeční zpráva OECD. V předchozí zprávě z března OECD předpovídala v členských zemích pokles o 4,3 %.

Výrazně lepší prognózu má OECD pro Spojené státy, které mají největší ekonomiku na světě. Zatímco v březnu organizace počítala v USA na letošní rok s propadem HDP o 4,0 %, nyní už počítá s poklesem pouze o 2,8 %. Příští rok by ekonomika USA měla vykázat růst o 0,9 %, zatímco v březnu OECD pro ni počítala se stagnací, neboli s nulovým růstem.

Naproti tomu situace v eurozóně se podle mínění OECD zkomplikovala. Ještě v březnu totiž organizace počítala pro letošní rok v zemích eurozóny s poklesem HDP o 4,1 %, ale nyní už počítá s propadem o 4,8 %. Lépe by však na tom eurozóna měla být příští rok. Mohla by dosáhnout alespoň nulového růstu, zatímco v březnu prognóza počítala s poklesem o 0,3 %.

Nezaměstnanost představuje vážnou hrozbu

Situace na trhu práce se podle OECD vyhrotí až během příštího roku, kdy organizace počítá v Německu s mírou nezaměstnanosti 11,6 procenta. Nezaměstnanost ale bude závažným problémem v celé eurozóně, kde by měla příští rok vystoupit až ke 12 procentům.

Z významných světových ekonomik lze podle OECD se silným růstem letos počítat jen v Číně. Její ekonomika by měla v letošním roce vykázat růst zhruba o 7,7 %, což je ještě lepší prognóza, než jakou před pár dny pro čínskou ekonomiku zveřejnila Světová banka.

Reklama

Výběr článků

Načítám