Hlavní obsah

Z pozorování velryb se stal miliardový byznys, výhodnější než jejich lov

Novinky, pst

Velryby jako přírodní atrakce pro turisty, kteří je sledují z lodí, podle zprávy zveřejněné během úterního setkání Mezinárodní velrybářské komise (IWC) vydělaly za loňský rok 2,1 miliardy dolarů. Je to více než zisky lovců velryb. Ochránci kytovců proto zdůrazňují, že země, které lov praktikují, by jeho zákazem neutrpěly žádné ztráty - naopak.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Velryba hrbatá

Článek

„Pozorování velryb je jednoznačně příznivější pro životní prostředí a ekonomicky výhodnější než jejich lov a velryby na tom získávají - jsou jednoznačně víc živé než mrtvé,“ řekl BBC Patrick Ramage, ředitel Mezinárodního fondu na ochranu zvířat.

Nicméně zástupce Islandu na jednání ICW okamžitě prohlásil, že nevidí důvod, proč by se obě odvětví nemohla rozvíjet vedle sebe. Island také nedávno oznámil, že zvyšuje kvótu na lov plejtváka malého ze stovky ročně na 150. K dalším zemím, které se nechtějí lovu velryb vzdát, patří především Japonsko a Norsko.

V roce 2008 podle zprávy, kterou vypracovala skupina Economists at Large, vyrazilo pozorovat na volném moři kytovce 13 miliónů lidí v celkem 118 zemích. Ramage odmítá názor Islandu, že turistické pozorování a lov velryb se mohou rozvíjet vedle sebe. Upozornil na incident z roku 2006, kdy se turisté na jedné norské lodi stali svědky harpunování plejtváka malého.

Tomas Heidar, komisař ICW z Islandu, však trvá na svém a vysvětluje, že od doby, co Island obnovil lov velryb v roce 2006, stoupá každoročně i počet turistů, kteří vyrážejí kytovce pozorovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám