Hlavní obsah

České vesnice vymírají, nabízejí pozemky za hubičku a další výhody

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemek zdarma, desetitisíce na topení, střechu či za novorozeného potomka - takové výhody nabízejí mnohé české vesnice, aby si udržely stávající obyvatele či aby nalákaly do obce nové rodiny. Tuzemský venkov se totiž potýká s nemalým problémem, pomalu vymírá, proto se snaží přitáhnout pozornost speciálními programy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mnohé malé vesnice mají jen několik desítek či stovek obyvatel a jak sami někteří starostové přiznávají, obyvatelstvo jim pomalu vymírá. V některých obcích tak s nedostatkem občanů hrozí uzavírání školek či škol, jinde zase chybí pracovní síla.

Na vesnici se však ne každý chce stěhovat, proto zastupitelstva často schvalují programy za udržení obyvatelstva. K mání tak jsou například pozemky zdarma, zájemci si zaplatí jen zasíťování parcely.

"S mateřskou školkou už je to na hraně, protože obec má 245 obyvatel. Nabízeli jsme zasíťované parcely za 120 korun za metr čtvereční,“ popsala Novinkám starostka Stříbrných Hor na Přibyslavsku Marie Kolláriková. Dodala, že šest parcel se už podařilo prodat a zbývá jen jedna o rozloze 760 metrů čtverečních. Ta tak přijde na necelých 92 tisíc korun.

Za takovou cenu je možné si v Praze koupit zhruba dva metry čtvereční bydlení.

Obdobné projekty jako ve Stříbrných Horách připravují i Černošín na Plzeňsku či Maleč na Chotěbořsku. "Připravujeme deset parcel k realizaci v roce 2011. Zatím je možné získat pět parcel od soukromníků,“ popsal starosta obce Maleč Karel Musílek. Předpokládaná cena připravovaných parcel je 350 korun za metr čtvereční. Noví obyvatelé dostanou jako bonus padesát tisíc korun na zasíťování a střechu.

Život na vesnici není žádný med

Mnoho finančních bonusů nabízí například šumavská obec Modrava. Jak však starosta Antonín Schubert přiznává, kromě přilákání nových lidí existuje snaha pomoci starousedlíkům.

"Život je zde složitý. Ve vsi není školka ani kultura, život je tu o mnoho složitější. Obyvatelstvo nám vymírá,“ uvedl Schubert.

Co kromě bydlení nabízí obyvatelům šumavská Modrava:
Každoročně vyplacení jednorázového příspěvku na osobu ve výši tří tisíc korun.
Příspěvek na vytápění ve formě 15 kubíků měkkého palivového dřeva.
Každé dítě dostane dva tisíc e korun ročně jako příspěvek na dopravu, každý prvňáček pak dostane tři tisíce korun.
Za každé novorozené dítě vyplatí obec rodině 60 tisíc korun.
Příspěvek tisíc korun k životnímu jubileu (50 let, 60 let, 65 let, 70 let atd.).

Program na sociální a demografickou stabilizaci obce, kterou zastupitelstvo loni schválilo, počítá mimo jiné s tím, že metr čtvereční parcely přijde na 3500 korun. Žádostí na Modravu přišlo již několik desítek. Případné spekulanty má odradit kauce 350 tisíc korun, která je vratná po kolaudaci.

Nutnou podmínkou však není jen trvalé bydliště, ale podle slov starosty "trvalý život v obci“. Zájemci po uzavření kupní smlouvy zaplatí kauci a musí do dům postavit a zkolaudovat do pěti let. Splatnost pozemku je 15 let, a to od podepsání kupní smlouvy, přičemž pokud budou noví obyvatelé plnit podmínky, každý rok jim Modrava navíc sleví z ceny pozemku.

Chanovice mají první zkušenost za sebou

Právě díky podpůrným programům se během několika let nastěhoval několik desítek rodin do vesnice Chanovice na Plzeňsku. "Jestliže chceme, aby ta vesnice žila, tak pro lidi musíme něco udělat,“ konstatoval starosta Petr Klásek. Podle něj byla již nabídka vyčerpána. V obci tak vzniklo na 30 bytů a domků. Výhledově se Chanovice pokusí nabídnou další zvýhodněné parcely.

Zajímavé možnosti bydlení využili kromě místních i lidé z Klatov, Plzně, ale dokonce i Teplic či Ústí nad Labem. Vesnice je však připravena na spekulanty, případní zájemci o bydlení museli splnit několik podmínek, a to termín výstavby či trvalé bydliště v obci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám