Hlavní obsah

Zemědělci budou 29. června blokovat tuzemské dálnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci budou 29. června blokovat tuzemské dálnice. Sdělil to prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Farmáři tak budou protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka. Blokády se uskuteční na více místech, konkrétní lokality Veleba odmítl uvést.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident AK Jan Veleba

Článek

Již dříve šéf Agrární komory řekl, že se blokády může zúčastnit několik set farmářů. Ti požadují od EU i státu pomoc, zejména zavedení minimální výkupní ceny mléka.

Kvůli nízkým výkupním cenám suroviny, které v celé Evropě panují již od loňského podzimu a podle chovatelů nepokrývají ani výrobní náklady, se již na jaře uskutečnilo několik demonstrací v Česku i dalších evropských zemích. Poslední z protestů se uskutečnil ve čtvrtek a v pátek během summitu EU v Bruselu, kde demonstrovalo několik tisíc evropských zemědělců, převážně z Německa.

Tuzemští zemědělci v tomto týdnu také pohrozili, že by v blízké budoucnosti mohli zablokovat centrální sklady v ČR působících obchodních řetězců. Ty podle nich zneužívají své výsadní postavení na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám