Hlavní obsah

Novým šéfem antimonopolního úřadu by se měl stát Rafaj z ČSSD

Právo, ada,nig

Fischerova vláda by nejspíš už v pondělí měla rozhodovat o novém šéfovi antimonopolního úřadu. Podle informací Práva by místo po současném ministrovi vnitra Martinu Pecinovi měl převzít soc. dem. poslanec Petr Rafaj.

Foto: archív, Právo

Petr Rafaj (ČSSD)

Článek

„Chtěl bych to zařadit na program jednání vlády 22. června,“ řekl Právu před odjezdem na bruselský summit EU premiér Fischer. Podle něj by tato funkce měla být co nejrychleji obsazena, neboť jde o významný úřad.

Podle zdrojů z Lidového domu byl ve hře také současný šéf sekretariátu předsedy Sněmovny, Ivan Přikryl. Ten Právu potvrdil, že se o něm sice uvažovalo, ale nakonec z nominace vypadl. Navzdory dohodě šéfů ODS a ČSSD.

Některým představitelům ODS se nominace Rafaje nezamlouvá, stejně jako fakt, že strana tento významný post ponechala soc. dem. Paroubkovi lidé ale argumentují tím, že ÚOHS patří do sféry jejich vlivu, a po odchodu Peciny tudíž mají nárok obsadit tuto funkci svým kandidátem.

ODS zvažovala na tento post svého exministra průmyslu Martina Římana. „Hovořili se mnou o té možnosti,“ řekl Právu Říman s tím, že by takovou nabídku přijal. Připustil však, že místo nejspíš dostane konkurenční soc. dem.

Rozhodující slovo ale nakonec bude mít prezident Václav Klaus, neboť šéfa antimonopolního úřadu jmenuje na návrh vlády hlava státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám