Hlavní obsah

Živnostníci si budou moci odečítat z daní vyšší paušály, rozhodli poslanci

Aktualizováno

Výdajové paušály některých živnostníků se zvýší. Tyto paušály mohou využít někteří podnikatelé místo toho, aby podrobně dokládali své výdaje, které si odečítají ze základu daně. V pátek o tom rozhodla Poslanecká sněmovna. Návrh nyní zamíří do Senátu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

S návrhem přišel poslanec ODS Michal Doktor, který ho připojil k vládní novele zákona o povinném značení lihu. Ministr financí Eduard Janota s návrhem nesouhlasil. Podle něj by připravil státní pokladnu o víc než dvě miliardy korun ročně.

Podnikatelé budou moci nové limity využít zpětně již za letošní rok. U řemeslníků nebo zemědělců by se měly zvýšit na 80 procent z nynějších 60, u ostatních živností by se sjednotily na 60 procent. U příjmů z nájemného by zůstaly na 30 procentech.

Vyšší paušály se dostaly jako přílepek ke schválené novele, která se dotýká především novinek v povinném značení lihu. Mění například definici spotřebitelského balení lihovin. Například nově se bude spotřebitelským balením rozumět nejvýše šestilitrová nádoba s alkoholickým nápojem určená k prodeji konečnému spotřebiteli. Novela také upravuje způsob zacházení s páskami, kterými se alkohol označuje, i tresty za porušení zákona.

Pokud někdo označí alkohol padělanými páskami, bude mu hrozit až pětimiliónová pokuta, stejně jako když líh neoznačí vůbec.

Delší lhůty na vypořádání podílů pro družstva nebudou

Poslanecká sněmovna také v pátek odmítla návrh na delší lhůty pro vypořádání majetkových podílů v dřívějších jednotných zemědělství družstvech. Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) ji chtěl prodloužit z deseti na 15 let.

Návrh na prodloužení lhůty nedávno podpořil i Senát, když lhůtu pro vypořádání majetkových podílů v družstvech navrhl prodloužit také o pět let. Podle Gandaloviče se však tento senátní návrh již nepodaří projednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám