Hlavní obsah

BIS by měla prověřit zájemce o koupi Sklo Bohemia, žádá Sněmovna

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna chce, aby Bezpečnostní informační služba prověřila lidi angažované mezi zájemci o koupi zkrachovalých skláren ve Světlé nad Sázavou. Vyzvala k tomu v pátek vládu. Návrh vznesl iniciátor debaty na půdě sněmovny Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Foto: archiv ČTK, ČTK

Budova BIS

Článek

Poslance k tomuto rozhodnutí vedly obavy z toho, že by sklárny mohl koupit dosavadní vlastník, který je přivedl ke krachu. Sněmovna současně vyzvala vládu, aby se situací kolem skláren zabývala na svém nejbližším zasedání. To se má uskutečnit v pondělí.

Svobodovi se nelíbí okolnosti prodeje skláren novému majiteli, kterým se ve výběrovém řízení v úterý stala firma firma Vivaria. Podle místopředsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové z ODS existuje podezření, že prodej byl zmanipulován tak, aby sklárny koupil předem vybraný majitel.

Poslanec KSČM Milan Bičík prohlásil, že pokud se nepodaří objasnit okolnosti nejen prodeje skláren, ale i jejich předcházejícího krachu, bude po volbách požadovat zřízení vyšetřovací komise. Svoboda mu na to odpověděl, že po volbách to bude "s křížkem po funuse".

Ministr vnitra Martin Pecina řekl, že debatu chápe jako podnět k tomu, aby se celou kauzou zabývala policie. Pokud se jí ještě nezabývá, pak je odhodlán tento podnět předat policejnímu prezidentovi, slíbil poslancům.

Reklama

Výběr článků

Načítám