Hlavní obsah

Státy EU podpoří rychlé vyplacení pomoci Lotyšsku

Členské státy Evropské unie v pátek podpoří záměr Evropské komise co nejrychleji vyplatit další část finanční pomoci Lotyšsku ke zlepšení jeho platební bilance. Vyplývá to z návrhu závěrečného dokumentu dvoudenního jednání evropského summitu v Bruselu. Setkání předsedá český premiér Jan Fischer.

Článek

Lotyšský hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 18 procent. Zemi tak zasáhla jedna z největších hospodářských recesí od rozpadu Sovětského svazu. V úterý tamní parlament schválil nový rozpočet pro letošní rok zahrnující bolestivé rozpočtové škrty. Právě ony by měly zemi otevřít cestu k dalším půjčkám od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Podle agentury Reuters lotyšský premiér Valdis Dombrovskis ve čtvrtek lídry evropské sedmadvacítky o podporu úsporných opatření své vlády, kterými se kabinet snaží bránit tlaku na devalvaci měny. Evropská rada jeho opatřením podle návrhu dokumentu podporu vysloví a zdůrazní, že bude nutné jejich "důsledné provedení".

Lotyšsko doufá, že tento měsíc nebo začátkem příštího měsíce od EU a MMF získá 1,2 miliardy eur (32 miliard Kč) v rámci loňské dohody o záchranném úvěru v celkové hodnotě 7,5 miliardy eur.

Lotyšsko se v roce 2004 stalo členem Evropské unie. Následující čtyři roky rostla jeho ekonomika v průměru o deset procent ročně. Ekonomická aktivita však nyní v důsledku předchozího nadměrného růstu a současné světové finanční krize prudce klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám