Hlavní obsah

Zaměstnanci dostanou sedm platů, pokud je jejich firma v insolvenci

Zaměstnanci firem v insolvenci zřejmě budou mít nárok na vyplacení sedmi měsíčních platů. Dosud mají nárok na půlroční mzdu před měsícem, ve kterém byl na jejich firmu podán insolvenční návrh. Změnu přináší vládní novela insolvenčního zákona, kterou ve středu schválil Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Březnová demonstrace sklářů z propojených firem Bohemia Crystalex a Porcela Plus před sídlem vlády.

Článek

Normu, která patří k protikrizovým opatřením, dostane k podpisu prezident. Část svých platů tak dostanou i skláři ze skupiny Bohemia Crystalex Trading.

Novela má také zlepšit možnosti oddlužení, čili splácení dluhu ve splátkách, které se bude vztahovat i na občany. Soud by mohl například v případě nepředvídatelných těžkostí dlužníka upravit režim splátek.

Novelu navrhla bývalá koaliční vláda, podle ní má uchránit pracovní místa podniků v potížích a lépe ochránit zaměstnance před insolvencí zaměstnavatele. Cílem je zachovat zaměstnanost a vyhnout se tomu, aby v rámci konkurzních a obecně insolvenčních řízení podniky zanikaly a byly rozprodávány.

Schválením novely insolvenčního zákona horní komora podpořila poslední ze tří protikrizových norem, které předložila ještě bývalá vláda Mirka Topolánka. Přijetím novelou zákona o daních z příjmů umožnil zrychlení odpisů hmotného majetku, dočasnými slevami odvodů na sociální pojištění pro zaměstnavatele má snížit náklady na pracovní sílu a zajistit udržení pracovních míst. Senát čeká ještě schvalování protikrizových návrhů ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám