Hlavní obsah

Šrotovné proklouzlo Senátem, čeká už jen na podpis prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát ve středu schválil návrh protikrizových opatření ČSSD, který kromě jiného počítá se zavedením šrotovného. Zákon nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Slováci sešrotovali více než 22 tisíc aut.

Článek

Šrotovné je součástí balíčku protikrizových opatření na návrh ČSSD. Kromě podpory prodeje nových aut počítá i se zrychlením odpisů nebo prodloužením vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Balíček je výsledkem kompromisu dohodnutého na jednáních mezi ČSSD a ODS. Jeho zavedení závisí na vládě.

Pro zákon hlasovalo 31 Senátorů, 12 bylo proti, devět se zdrželo. Normu už dříve odmítl hospodářský výbor horní komory.

Šrotovné by mělo pomoci obnovit vozový park v ČR, podle návrhu by se mělo vyplácet 30 000 korun těm, kteří nechají sešrotovat starý vůz a koupí nový v ceně do 500 000 korun. Opatření by také mělo pomoci automobilkám, které v současnosti patří k jednomu z hlavních pilířům české ekonomiky.

Kritici tvrdí, že lidé se starým autem stejně na nové nemají peníze a automobilkám pomáhá už šrotovné, které zavedly okolní země.

„Bude-li šrotovné v České republice zavedeno, bezesporu dojde k posílení prodeje určitých kategorií aut. Zároveň je však velice pravděpodobné, že takové umělé zvýšení poptávky ovlivní prodeje v budoucnu. Ti, kdo by si pořizovali vozidlo například za dva roky, si jej pořídí nyní a za dva roky nebudou mít potřebu koupit si nové vozidlo. Může tedy nastat naopak propad poptávky v příštích letech," uvedla Petra Šafková z PricewaterhouseCoopers.

Senát proti krizi

Senátoři ve středu jednali také o vládním návrhu na dočasné slevy pro zaměstnavatele na sociálním pojištění a také o návrhu sociální demokracie na větší regulaci obchodních řetězců. Těm by za zneužití obchodní síly mohly hrozit pokuty až 10 miliónů korun.

Zatímco první návrh posoudí Václav Klaus, regulaci řetězců senátoři upravili a poslali zpět do Sněmovny. Zákonu hrozilo v Senátu zamítnutí, které prosazovali hlavně zástupci ODS a KDU-ČSL. K úspěchu jim ale chyběl jediný hlas, když z 64 přítomných zákonodárců byla pro jen polovina.

Senátoři nakonec odhlasovali, že zákon se bude týkat pouze prodeje zemědělských a potravinářských produktů. Právě zemědělci si na neférové chování řetězců, které tlačí ceny dolů, často stěžují.

Návrh ukládá řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat třeba cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejdéle do 30 dnů od dodání zboží.

Řetězce nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily. Toto se nebude vztahovat na rychle se kazící zboží nebo sezonní výrobky. 

Slevy na pojistném

Slevy na pojistném za své zaměstnance budou moci zaměstnavatelé využít podle novely jen do konce příštího roku.

Výše slev při minimálním mzdě 8000 korun bude představovat celkem 631 korun. "Při mzdě ve výši 15 000 korun bude sleva činit 400 korun," uvedl ministr práce Petr Šimerka.

Šrotovné

Zákon navrhuje šrotovné ve výši 30 000 korun na nový vůz do ceny 500 000 korun. Podmínkou je to, aby nový majitel dal sešrotovat staré auto. Sešrotovaný vůz musí být starší než 10 let.

Výše příspěvku navíc stoupne na 60 000 korun, pokud si kupující pořídí auto s alternativním pohonem, bude se pak vztahovat na všechny vozy do ceny 700 000 korun.

Podle zákona závisí zavedení šrotovného na vládě.

Cílem novely je podpořit zaměstnatelnost nízkopříjmových skupin zaměstnanců, jejichž pracovní místa jsou nejvíce ohrožena. Podle Šimerky návrh pomůže zachránit až 70 000 pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám