Hlavní obsah

Stahování žárovek z trhu provázejí zmatky

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod z klasických žárovek na energeticky úspornější doprovázejí v Česku zmatky. Před týdnem ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) uvedlo, že si zákazníci od září u nás nekoupí žárovky, které nejsou čiré, a ty s příkonem sto wattů a výše. To obchodníky vylekalo. Ministerstvo pak informaci zmírnilo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Okamžitý zákaz prodeje určitých žárovek by podnikatele stál milióny.

Článek

Jednatel firmy TES-LAMP Roman Vaclík uvedl, že ministerstvo si špatně vyložilo dané evropské nařízení z konce dubna. Podle něj navíc nezveřejnilo podrobnější informace. MPO pro Právo reagovalo, že prohlášení vydá v příštích dnech na svých internetových stránkách.

Ano doprodeji

Vaclík upozornil, že většina obchodníků už žárovky na letošek od dodavatelů nakoupila. „Dá se říci, že sezóna jejich prodeje kopíruje roční období. Začíná na podzim, končí na jaře,“ řekl. Odhadl, že okamžitý zákaz prodeje určeného zboží by podnikatele stál milióny. Upozornil, že by škody mohli poté požadovat na státu.

Mluvčí MPO Tomáš Bartovský Právu sdělil, že nikdo nemusí mít obavy z radikálních kroků. Upravil tak týden staré prohlášení resortu o stažení daných produktů k prvnímu září.

„Pokud bude mít obchodník na skladě žárovky, které byly uvedeny na trh před 1. zářím 2009, může je uvést do oběhu a doprodat je zákazníkům i po tomto datu. Nesmí však do prodeje zařadit produkty, které získal po 1. září a které nesplňují podmínky prodeje, tj. nejsou čiré a mají příkon 100 W a vyšší,“ upřesnil mluvčí.

Stamiliardové úspory

Kontrolu dodržování unijního nařízení bude průběžně provádět Česká obchodní inspekce. Podle plánů Bruselu by měly do roku 2012 zmizet z unijního trhu všechny klasické žárovky. Nahradí je úspornější modely. Od roku 2016 nebude pak možné nabízet ani halogenové žárovky.

Ekologičtější alternativy mají ročně ušetřit v EU kolem jedenácti miliard eur (téměř 300 mld. Kč) a snížit produkci emisí oxidu uhličitého až o patnáct miliónů tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám