Hlavní obsah

Češi čelí bolestivým škrtům, řekl Fischer Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud se má Česká republika rychle dostat z ekonomické krize, potřebuje provést tvrdé a bolestivé škrty ve výdajích. V rozhovoru, který v pondělí otiskl britský list Financial Times, to řekl český premiér Jan Fischer. Podle něj veřejné finance České republiky nejsou v nynější podobě udržitelné kvůli vysoké úrovni mandatorních výdajů.

Foto: Petr Josek, Reuters

Český premiér Jan Fischer

Článek

Pokud nebudou opraveny, mohly by ohrozit nejen rychlé zažehnání krize, ale také oddálit vstup do eurozóny, řekl premiér, který v pondělí jedná v Londýně se svým britským protějškem Gordonem Brownem.

"Obě velké politické strany jsou připraveny nechat tuto přechodnou vládu udělat nepopulární práci - tedy připravit velmi úsporný rozpočet," řekl Fischer. I udržení rozpočtu pod pěti procenty HDP však zřejmě znamená odložení přijetí eura, připustil.

Před svým svržením předchozí premiér Mirek Topolánek slíbil, že oznámí datum pro vstup do eurozóny v listopadu. Spekulovalo se o letech 2013 nebo 2014. Na rozdíl od sousedního Slovenska, které přijalo euro letos a kde to byla politická priorita, Češi mají vůči euru mnohem nejednoznačnější postoj, napsaly FT.

"Trpíme nedostatkem příjmů"

"V nynější ekonomické situaci trpíme nedostatkem příjmů. Největším problémem jsou mandatorní výdaje, které tvoří 80 procent rozpočtu a z větší části je tvoří štědré sociální dávky," uvedl Fischer. "Vláda má při tvorbě rozpočtu velmi omezený manévrovací prostor," dodal.

Minulý týden předložil Fischer tříletý rozpočtový výhled, který vyzývá ke škrtům ve všech oblastech, kromě sociálních dávek a splácení dluhů. Cílem je udržet deficit na pěti procentech HDP. Nicméně ministerstvo financí pro příští rok předpokládá deficit 5,1 procenta HDP oproti 4,5 procenta letos.

"Postupovat opravdu striktně a konzervativně bude opravdu obtížné a bolestivé," tvrdí Fischer. "Pokud necháme deficit růst a ten se zvýší na sedm procent, či ještě více, tak to bude opravdu neodpovědné, a může to... přinejmenším zkomplikovat zažehnání ekonomické krize," prohlásil.

Fischer předloží rozpočet v září. Definitivně bude zřejmě schválen po předčasných volbách v říjnu. "Říkám politiků velmi jasně, že oni musí začít debatu o povaze výdajů, protože z dlouhodobé perspektivy tudy cesta nevede," řekl Fischer. "Takové je poselství politikům, kteří budou později spravovat zemi."

FT citují také hlavního ekonoma Komerční banky Kamila Janáčka, podle něhož nebudou škrty navržené nestranickou vládou populární. Zřejmě se však podle něj udrží i po volbách, protože nová vláda nebude chtít, aby se výdaje vymkly kontrole.

Reklama

Výběr článků

Načítám