Hlavní obsah

Tržby v maloobchodu v dubnu meziročně klesly o 2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkové maloobchodní tržby v dubnu bez sezonního očištění meziročně klesly o dvě procenta. Tržby včetně maloobchodního prodeje pohonných hmot, avšak bez prodeje aut a jejich oprav, byly nižší o 0,4 procenta, k čemuž z větší části přispěl prodej pohonných hmot.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně bez očištění snížily o 5,3 procenta, oznámil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční vývoj tržeb podle statistiků ovlivnil mimo jiné nižší počet pracovních dní, což se promítlo do snížení prodeje nepotravinářského zboží o 2,3 procenta. Na vyšším nákupu potravin o 4,6 procenta se podepsaly velikonoční svátky, které v loňském roce připadly na březen.

Po očištění o sezónní vlivy, kalendářní a pracovní dny se tržby v maloobchodě v dubnu meziročně snížily o 1,7 procenta, v tom za pohonné hmoty o pět procent, za nepotravinářské zboží o 2,7 procenta. Za potraviny tržby meziročně vzrostly o jedno procento.

Oproti březnu se maloobchodní tržby po očištění zvýšily o 0,6 procenta, přičemž za potraviny se zvýšily o 2,2 procenta. Naopak za nepotravinářské zboží meziměsíčně klesly o 0,3 procenta.

Pokles tržeb v dubnu zaznamenal zejména maloobchod s počítačovým a komunikačním zařízením o 9,1 procenta, prodej přes internet o 7,6 procenta. Dále pak klesl prodej pohonných hmot o 5,1 procenta, potravin ve specializovaných prodejnách o 4,3 procenta, ostatních výrobků pro domácnost o 2,9 procenta a farmaceutického a zdravotnického zboží o 1,3 procenta.

Rostly naopak tržby za výrobky pro kulturu a rekreaci o 6,9 procenta, za zboží ve smíšených prodejnách o 5,4 procenta a za oděvy a obuv o 3,9 procenta.

Největší podíl na meziročním poklesu neočištěných tržeb měl prodej pohonných hmot, maloobchod s ostatními výrobky pro domácnost a počítačovým a komunikačním zařízením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám