Hlavní obsah

Benzín na prázdniny podraží na 31 korun

– Praha
Právo, Martin Procházka

Motoristé si budou letos o prázdninách muset sáhnout hluboko do peněženek. Nejprodávanější Natural 95 totiž podle odborníků může podražit až o další 1,50 Kč a u čerpacích stanic by tak za litr benzínu mohli v průměru platit až 31 Kč.

Článek

Natural 95 se nyní prodává v průměru za 29,41 Kč za litr. U některých pump se ale již cena blíží ke 30 korunám. Za zdražování mohou zejména rostoucí ceny ropy, které vyšplhaly na osmiměsíční maxima. „Cena ropy v posledních týdnech nepřetržitě roste a nic nenasvědčuje tomu, že se zdražování zastaví,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Jen za poslední měsíc podle agentury CCS benzín podražil o 2,20 Kč, od začátku roku je dražší o více než šest korun. O více než korunu za litr je nyní levnější nafta, která se vloni v létě prodávala za historicky nejdražších 36 korun. Motoristé s auty na dieselový pohon zaplatí nyní za naftu v průměru 27,33 Kč, tedy asi o 2,60 Kč více než na počátku roku.

Naposledy před zdražením ropy varovali šéf Shellu Jeroen van der Veer a ruský vicepremiér Igor Sečin. Ten odhadl, že se cena ropy do dvou let může dostat zpět na 150 dolarů a odvolal se na předchozí vyjádření saúdské vlády. Na podobných úrovních byly ceny černého zlata loni v létě, kdy dosahovaly svých historických maxim.

Růst cen odhaduje i hlavní ekonom NextFinance Vladimír Pikora. „Zdá se, že pokud by se měla světová ekonomika oživit a spotřeba ropy v Číně vrátit do starých kolejí, vzroste cena ropy opět nad 100 dolarů za barel a postupně bude pošilhávat po nových rekordech,“ uvedl.

Kvůli dražší ropě se zvýšily ceny pohonných hmot na velkoobchodním trhu v Rotterdamu, od kterých se odvozují i ceny pohonných hmot u tuzemských stanic. Podobné ceny benzínu i nafty mohli řidiči u tuzemských pump zaregistrovat naposledy na konci října a prosince loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám