Hlavní obsah

Ropný trh je podle OPEC zřejmě z nejhoršího venku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po ropě podle Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) stále klesá současně s poklesem světových ekonomik. Nejhorší část krize by měl ale trh s ropou již mít za sebou a zájem o surovinu by měl v budoucnu postupně růst. Měsíční zprávu OPEC v pátek citovala agentura Reuters.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Článek

Podle páteční předpovědi OPEC se letos průměrná světová poptávka po ropě sníží o 1,62 miliónu barelů za den na 83,8 miliónu. V předchozí předpovědi OPEC uváděl jako předpokládaný letošní pokles 1,57 milionu b/d.

Organizace zároveň uvedla, že produkci ropy za květen mírně zvýšila. Produkce OPEC, kromě Iráku, v minulém měsíci vzrostla na 25,90 miliónu barelů za den ve srovnání se 25,78 miliónu barelů za den v dubnu. "Nejhorší se zdá být za námi," uvedla OPEC ve zprávě.

Ceny ropy zažily bouřlivý rok. Loni v červenci stál barel 147 dolarů, v prosinci pak cena klesla na 32 dolarů a od té doby se více než zdvojnásobila. Nyní se cena pohybuje kolem 72 dolarů za barel, což je nejvíce od loňského října.

Reklama

Výběr článků

Načítám