Hlavní obsah

Novartis už vyrobil vakcínu proti prasečí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis v pátek oznámila, že vyrobila první sérii vakcíny proti aktuálnímu viru prasečí chřipky A/H1N1. V červenci chce zahájit klinické zkoušky a co nejdříve začít s hromadnou výrobou. S dodávkami počítá na podzim. O vakcínu, která má být odpovědí na takzvanou prasečí chřipku, už projevily zájem vlády asi 30 zemí světa.

Foto: Reuters

Snímek viru H1N1 pořízení elektronovým mikroskopem

Článek

„Novartis úspěšně dokončil produkci první dávky vakcíny proti chřipce A(H1N1) o několik týdnů dříve, než se čekalo,“ oznámila švýcarská farmaceutická firma. Světová zdravotnická organizace (WHO) očekávala, že vakcína bude hotová až v září.

Novartis ve svém závodě v německém Marburgu použil k získání vakcíny buněčnou technologii, což se ukázalo, že je rychlejší než získávání vakcíny z vaječných kulturu. Tato technologie by umožnila i rychlejší výrobu vakcín pro trh. Licence k výrobě by mohla být udělena na podzim, tedy ještě před nástupem chřipkové sezóny na severní polokouli. Odborníci se obávají, že v té by mohla prasečí chřipka opět zaútočit.

Vzorky viru získal Novartis od amerického Střediska pro kontrolu nemocí. Tato organizace si v květnu 2009 objednala vakcínu za 289 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám