Hlavní obsah

Kalifornie je bez peněz, Schwarzenegger hrozí zákonodárcům

Los Angeles

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger pohrozil, že rozpustí kalifornský zákonodárný sbor, jestliže zastupitelé rychle nenajdou řešení, jak snížit astronomický deficit rozpočet ve výši 24 miliard dolarů. Na konci července bude stát bez peněz. Napětí je vysoké, protože Schwarzenegger je republikán a většinu v zákonodárném sboru Kalifornie mají demokraté.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger řeší problémy s rozpočtem.

Článek

Schwarzenneger se těmito silnými slovy snaží řešit krizi. Republikáni odmítli zvýšení daní a tlačí většinové demokraty ke škrtům v rozpočtu, které by postihly i zdravotnictví a vzdělání, což jsou priority demokratů. Proti zvýšení daní a půjčkám se postavili minulý měsíc i obyvatelé státu v hlasování.

Guvernér hrozil den poté, co John Chiang, jenž má na starosti v Kalifornii rozpočet, varoval, že pokud se nenajde řešení, v červenci bude stát čelit totální rozpočtové krizi. Na konci července bude Kalifornie bez peněz.

Příjmy nejlidnatějšího amerického státu poklesly v květnu o 17,7 procenta a jsou o  827 miliónů dolarů nižší, než předpokládal poslední revidovaný rozpočet Kalifornie. Bez urychleného řešení situace bude možné stát udržet ve funkci jen pomocí drahých krátkodobých úvěrů, varoval Chiang a upozornil, že nedosáhne-li se dohody o rozpočtu, nebude si moci stát půjčovat z federálního rozpočtu v dalším finančním roce, který začíná 1. července.

Schwarzenegger odmítl krátkodobé půjčky, protože jsou příliš nákladné. "Potřebujeme prostě ořezat všechny dotace,“ uvedl k řešení krize guvernér. 

Kalifornie čelí dlouhodobě problémům s deficitem rozpočtu. Měla je už před Schwarzeneggerovým zvolením. Kvůli nim musel odejít předchozí demokratický guvernér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám