Hlavní obsah

Průmysl prohloubil pád, stavební výroba se zmátořila

– Praha

Průmyslová výroba v Česku letos v dubnu meziročně klesla o 22,1 procenta. Pokles se tak prohloubil z březnových revidovaných 12,2 procenta. Stavební výroba naopak poprvé od loňského září vzrostla, v dubnu meziročně o 2,1 procenta. V březnu se revidovaná stavební výroba ve stálých cenách snížila o devět procent. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad.

Článek

Podle Petra Smutného z PricewaterhouseCoopers má český průmysl to nejhorší ještě před sebou. “Krize v tuzemském podnikovém sektoru teprve začíná. Domnívám se, že až v létě nám ukáže svou hloubku. Podniky srazily náklady, oživení v obchodě však stále nepřichází,“ sdělil Novinkám Smutný.  

„Do růstových čísel se průmysl jen tak nedostane, to lze čekat nejdříve až ke konci roku, výraznější zlepšení situace v průmyslu (nejen automobilového) lze totiž očekávat až s trvalým oživením v eurozóně,“ sdělil Novinkám Miroslav Frayer z Komerční banky. 

Český průmysl má to nejhorší ještě před sebou
Pavel Heřmanský

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba strojů a zařízení. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová produkce o 19,2 procenta. Meziměsíčně po očištění od sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce nižší o 1,4 procenta.

ČSÚ dnes k mírně lepšímu výsledku revidoval předběžný údaj, který hovořil o poklesu průmyslové výroby o 23,2 procenta.

"Dubnový pokles průmyslové produkce byl ovlivněn i vysokou srovnávací základnou z předchozího roku. Duben 2009, na který letos připadly velikonoční svátky, měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně," uvedl ČSÚ.

Průmyslová produkce rostla v odvětvích výroba potravinářských výrobků, a to o 1,2 procenta. Polepšila si také výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení s růstem o 2,7 procenta.

Inženýrské stavitelství rostlo o 29,1 procenta

Stavební produkce očištěná od sezónních vlivů byla v dubnu meziměsíčně vyšší o 5,2 procenta. Podle statistiků podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství, a to o 7,1 procenta, a růst produkce inženýrského stavitelství o 29,1 procenta.

"Růst produkce inženýrského stavitelství byl zčásti způsoben příznivými klimatickými podmínkami, které umožnily provádět venkovní stavební práce ve větším rozsahu. Nárůst stavební produkce ovlivnily také dofakturace na některých velkých akcích zejména dopravní infrastruktury," doplnil ČSÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám