Hlavní obsah

Rusko staví ropovod, který se vyhne Bělorusku i Ukrajině

Rusko ve středu zahájilo stavbu nového ropovodu, který povede do Evropy a vyhne se přitom Bělorusku. Projekt s názvem BTS-2 by měl být dokončen v roce 2012 a stát bude čtyři miliardy dolarů (asi 76,5 miliardy korun). Nový Ropovod má být dlouhý zhruba 1000 kilometrů a vyústit u Baltského moře. Ročně by měl přepravovat asi 30 milionů tun ropy, což činí asi šest procent loňské produkce Ruska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle agentury Reuters naznačuje trasa ruského BTS-2, která vynechá Bělorusko, rostoucí napětí mezi oběma zeměmi kvůli oteplování vztahů mezi Minskem a Evropskou unií. Rusku dá navíc ropovod větší možnost vyhnout se při přepravě ropy Ukrajině, s níž má Moskva dlouhodobé spory ohledně placení dodávek plynu.

Podle analytiků je nový ropovod nejen výraznou ekonomickou, ale také politickou ztrátou pro Bělorusko, které tím přichází o pověst spolehlivé tranzitní země.

Rusko, druhý největší vývozce ropy na světě, mělo v minulosti několik sporů s Ukrajinou a Běloruskem ohledně tranzitních podmínek vyvážených surovin. V cestě za lukrativním evropským trhem proto neváhá tyto země novým projektem obejít, dodala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám