Hlavní obsah

Spojením Fiatu s Chryslerem vzniká pátá největší automobilka na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyššího soudu USA ve středu zamítl námitky proti vytvoření aliance automobilky Chrysler s italským Fiatem. Vznikne tak pátá největší automobilka na světě. Zdravá aktiva Chrysleru se přesunou do nové firmy, v jejímž čele bude stát generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne. Chrysleru v opačném případě hrozil bankrot.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Továrna Chrysleru v Michiganu

Článek

Rozhodnutí soudu přišlo krátce poté, co Chrysler a Fiat vydaly společné prohlášení, že jejich dohoda okamžitě vyprší, pokud nebude naplněna do 15. června. A dokonce Bílý dům vydal prohlášení, že pokud soud rychle nerozhodne, nebude možné zachránit Chrysler před bankrotem.

"Toto je velmi významný den. Ne pouze pro Chrysler a jeho oddané zaměstnance, kteří v uplynulém roce přestáli velkou nejistotu, ale také pro celý automobilový průmysl," prohlásil Marchionne. Fiat získá v novém podniku, který okamžitě zahájí provoz, pětinový podíl. Automobilka za tento podíl poskytne Chrysleru technologie pro výrobu menších vozů.

Dohodu blokovali přitom menšinoví podílníci - indianské penzijní a stavební fondy, které vlastní dluhopisy Chrysleru  ve výši jednoho procenta.

CHRYSLER
HistorieV roce 1925 mechanik společnosti General Motors Walter Chrysler založil svou vlastní firmu Chrysler Corp. Do roku 1929 se pak Chrysler stal v USA jedním z "velké trojky" spolu s GM a Fordem. Za druhé světové války se stal producentem známých tanků Sherman M4. Po válce byl jedním ze symbolů Ameriky, ale poté prodělal řadu krizí a stál i před bankrotem. V roce 1998 se Chrysler spojil s německým konkurentem Daimler-Benz za 36 miliard dolarů (asi 718 miliard korun). Spojení bylo však neúspěšné. V roce 2007 skupina prodala zhruba 80% podíl v Chrysleru investiční firmě Cerberus Capital Management za 7,4 miliardy dolarů (asi 148 miliard korun).
ProdukceDo skupiny patří značky Jeep, Chrysler a Dodge. V roce 2008 prodala v celém světě asi dva miliony automobilů.
HospodařeníChrysler vykázal za rok 2007 ztrátu 1,6 miliardy dolarů (asi 32 miliard korun). V režimu bankrotové ochrany je od letošního dubna.
Počet zaměstnanců58 000 (2008)
FIAT
HistorieFiat (zkratka z Fabbrica Italiana Automobili Torino) byl založen 11. července 1899 skupinou investorů, mezi nimiž figuroval i Giovanni Agnelli, jehož vnuk Gianni Agnelli (v čele firmy 1966-1996) ve druhé polovině minulého století povznesl firmu mezi největší výrobce automobilů na světě.
ProdukceKromě hlavní značky Fiat společnost vyrábí také automobily značek Lancia a Alfa Romeo. Společnost se nezaměřuje pouze na automobily, ale vyrábí i nákladní vozidla a vozidla pro hromadnou přepravu osob (Iveco; skrz něj vlastní podíl v někdejší Karose, dnes Iveco Czech Republic), zemědělské a stavební přístroje, letecké parky nebo výrobní systémy. V loňském roce firma prodala 2 229 milionu automobilů.
HospodařeníTržby vzrostly v loňském roce o 1,5 procenta na 59,4 miliardy eur (asi 159 miliard korun), čistý zisk klesl o 16,2 procenta na 1,7 miliardy eur.
Počet zaměstnanců198 348

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám