Hlavní obsah

Stávka v metru zablokovala v Londýně dopravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Chaos v dopravě způsobila ve středu ráno v britském hlavním městě stávka v místním metru. Dvoudenní stávka, která začala v úterý večer, paralyzovala provoz na větší části linek.

Článek

Podle informací londýnského dopravního podniku vůbec nejezdí pět z 11 linek metra, na dalších pěti je provoz omezený. Normálně jezdí pouze jedna linka. Stávka nepostihuje autobusy, kterých dnes vyjelo do ulic víc, ani londýnskou železnici.

Automobilový provoz tak byl v londýnských ulicích během ranní špičky ještě hustší než jindy. Přibylo i cyklistů a mnoho lidí využívalo lodní dopravu na Temži, která dnes jezdí zdarma.

Příčinou stávky jsou mzdy a především spor kolem omezování pracovních míst. Stávka začala poté, co selhaly deset hodin trvající jednání mezi odbory a vedením dopravního podniku.

Starosta Londýna Boris Johnson už vyzval odboráře, aby začali znovu jednat. "Některé linky jezdí, což ukazuje, jak je stávka křehká," řekl ve středu ráno. Předseda odborů RMT Bob Crow zase obvinil Johnsona a vedení dopravního podniku, že v úterý na poslední chvíli zmařili dosažení dohody.  

Pokud se obě strany nedohodnou, londýnská hromadná doprava se vrátí k normálnímu provozu v pátek ráno.

Každý den jezdí londýnským metrem asi 3,5 miliónu lidí. Podle odhadů by stávka mohla stát londýnskou ekonomiku asi 50 milionů liber (1,5 miliardy korun). Naposledy zaměstnanci londýnského metra stávkovali před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám