Hlavní obsah

Ceny bytů dosáhly vrcholu loni, nyní klesají hlavně paneláky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika

Ceny bytů se v posledních měsících vracejí v normálu. Tedy ke stavu, který byl v roce 2005 či 2006. Obří poptávka, která ceny vyhnala nahoru v loňském roce, znatelně zeslábla. Analytici to předpovídali, ekonomická krize ale běh věcí urychlila.

Foto: Novinky

Článek

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) ceny ještě v loňském roce rostly ve většině regionů. Dolů šly jen na Plzeňsku či Královéhradecku. Nejdražší byty jsou v Praze a v dalších velkých městech. Nejlevnější jsou naopak v Ústeckém a Královéhradeckém kraji, kde se dá metr čtvereční pořídit za 18 000 respektive za 15 000 korun. V jiných regionech je to nejčastěji od 20 000 do 30 000 korun.

Vrcholu ceny dosáhly zhruba v polovině roku 2008. Na jeho sklonku spíše už jen stagnovaly a poté začaly mírně klesat. Analytici ale neumí říci, zda půjdou dál dolů nebo budou stagnovat.

Ceny bytů v krajích v roce 2008
krajpořizovací ceny 1 m2 v bytě (v Kč)
Praha30 312
Středočeský31 974
Plzeňský21 091
Karlovarský27 137
Ústecký18 018
Královéhradecký15 077
Pardubický24 190
Jihočeský22 790
Zlínský25 058
Olomoucký21 816
Moravskoslezský24 395

"Pád začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy reality dosáhly cenového stropu ve většině krajských měst. Do té doby ceny nemovitostí rostly ve všech regionech o desítky procent," řekl ředitel portálu bezrealitky.cz Jakub Havrlant.  

Ceny klesají především u paneláků. Například v Praze lze nyní třípokojový byt na okraji města, za který lidé dali ještě loni 3,5 miliónu korun, pořídit zhruba za 2,7 miliónu korun.

Bohdan Suchánek z Hypoteční banky dodal, že pokles cen není možné označit za splasknutí realitní bubliny, ale o návrat cen k normální stavu.

Dostat hypotéku už není snadné

Důvodem poklesu je utnutí poptávky. Banky přestaly poskytovat hypotéky kdekomu, zalekly se finanční krize, která kvůli benevoletnímu poskytování úvěrů, decimovala ústavy v USA. Lidé si úvěr vzali, ale nebyli schopni ho splácet.

I české banky proto podmínky zpřísnily, sehnat hypotéku na celou cenu nemovitosti, která byla ještě před rokem hlavním reklamním tahákem bank, je nyní nemožné.

Problémy mají i developerské firmy s novými bytovými domy.  "Developeři, kteří vstoupili na trh, jen aby využili rostoucí trend bez nároků na kvality, dnes začínají mít problémy," podotkl Havrlant.

Lidé mohou více vybírat

Nabídka nových bytových projektů je velká, a ti, co přesto chtějí byt koupit, mají z čeho vybírat.

"Nové developerské projekty se příliš nerozšiřují, takže si myslím, že nastane den, kdy už nebude možné nabízet větší množství bytů a cena může začít růst," vysvětlil Miroslav Zvonek, spolumajitel stejnojmenné zlínské realitní agentury.

Podle něj se nyní mění i zájem kupujících. Ti, kteří si mohou dovolit nový byt zaplatit, raději volí atraktivní lokality u rodinných i bytových domů, které kvůli krizi zlevnily. "Pokud jdou do těch méně atraktivních lokalit, tak jen z toho důvodu, že je tam výrazně nižší cena," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám