Hlavní obsah

Na nových pamětních mincích bude Baťa, Wichterle, Hrabal i Bican

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka včera představila emisní plán pro vydávání zlatých a stříbrných mincí v letech 2011 až 2015. Na nových pamětních mincích budou například vynálezce měkkých kontaktních čoček Otto Wichterle, legendární fotbalista Josef Bican, spisovatel Bohumil Hrabal či podnikatel Tomáš Baťa.

Článek

Mince rovněž připomenou založení Českých Budějovic, Sokola a Junáka nebo upálení Mistra Jana Husa. Výroba mincí si podle vrchního ředitele a člena bankovní rady ČNB Pavla Řežábka vyžádá takřka 5,5 tuny ryzího zlata a 18,2 tuny ryzího stříbra.

Aby ČNB uspokojila stále rostoucí poptávku, budou se nové emise vydávat v početnějších sériích. U stříbrných mincí to bude 50 tisíc kusů a u zlatých 25 tisíc.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zlaté medaile o hmotnosti jednoho kilogramu s motivem českého předsednictví Evropské unie razí Česká mincovna v Jablonci nad Nisou.

Nejpočetnější je emisní plán 21 stříbrných mincí v nominální hodnotě 200 Kč, které mimo jiné v roce 2014 připomenou sté výročí narození Bati a Hrabala. O rok dříve na nich budou ztvárněni Wichterle a Bican, od jejichž narození uplyne také jedno století. Junák a Sokol slavící rovněž stovku se na mincích objeví v roce 2012 a České Budějovice, od jejichž založení uplyne 750 let, v roce 2015.

Na zlatých mincích o hodnotě 10 tisíc Kč bude v roce 2012 zaznamenáno 800. výročí vydání Zlaté buly sicilské. Druhá sada upozorní na 600. výročí úmrtí Mistra Jana Husa.

Na dva předchozí cykly o architektuře a technických památkách navážou „Mosty České republiky“, mezi nimiž se na zlatých mincích v hodnotě 5000 Kč objeví například mosty v Písku, Lenoře a Stříbře, pražský Negrelliho viadukt nebo Žďákovský most.

Stříbrné pětisetkoruny se zaměří na významné osobnosti kultury. Zaznamenají výročí narození Karla Jaromíra Erbena, výtvarníka Jiřího Trnky, operního pěvce Bena Blachuta, výtvarníka a básníka Jiřího Koláře či básníka a herce Václava Tháma.

Reklama

Výběr článků

Načítám