Hlavní obsah

Americké banky mají záchranné plány na přežití deprese, Fed je spokojen

Všech deset velkých amerických bank, jež dostaly po zátěžových testech od vlády za úkol získat dodatečný kapitál, předložilo dostatečné plány k dosažení tohoto cíle. Uvedla to v noci na úterý americká centrální banka (Fed) s tím, že banky tak budou schopné přežít i nejhlubší depresi.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéf Fedu Ben Bernanke

Článek

Vláda prezidenta Baracka Obamy letos uskutečnila zátěžové testy 19 největších amerických bank, které měly zjistit, zda budou tyto finanční instituce potřebovat dodatečný kapitál pro případ, že se ekonomická krize prohloubí.

Na základě výsledků těchto testů vyzvala vláda začátkem května desítku bank k navýšení kapitálu o celkem 74,6 miliardy dolarů (zhruba 1,4 biliónu Kč). Mezi desítkou bank, které mají navýšit kapitál, je Bank of America, Citigroup a Wells Fargo.

Kongresová komise: Testy byly měkké

Kongresová komise pro dozor nad pomocí finančnímu sektoru nicméně uvedla, že zátěžové testy byly založeny na příliš optimistickém scénáři a měly by být zopakovány. Testy podle komise například předpokládaly, že průměrná míra nezaměstnanosti v USA bude v letošním roce činit 8,9 procenta. V květnu se přitom míra nezaměstnanosti vyšplhala již na 9,4 procenta.

Americké banky již pracují na zvýšení kapitálu prostřednictvím prodeje akcií, aktiv i dluhopisů. Nečiní tak pouze kvůli výsledkům zátěžových testů, ale rovněž v rámci snahy o získání prostředků na splacení vládní pomoci, s níž jsou spojena různá omezení.

Vláda již podle internetového serveru BBC povolila splácení pomoci zhruba 20 menším bankám, nyní by však toto povolení mohla poskytnout i některým z 19 největších bank. Podle zdrojů agentury Bloomberg obeznámených se situací povolí ministerstvo financí splácení vládní pomoci deseti bankám, včetně JPMorgan Chase & Co.

Americká vláda koncem minulého měsíce oznámila, že banky ve Spojených státech v prvním čtvrtletí vydělaly celkem 7,6 miliardy dolarů po rekordní ztrátě 36,9 miliardy dolarů v předchozích třech měsících. Dodala však, že počet problémových bank překročil tři stovky. V meziročním srovnání se navíc zisk amerických bank propadl o více než 60 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám