Hlavní obsah

Inflace v květnu meziročně zpomalila na 1,3 procenta

Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zpomalil na 1,3 procenta z dubnových 1,8 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od ledna 2007. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Meziměsíční inflace v květnu zůstala na dubnové úrovni. Tento vývoj ovlivnily především dva protichůdné pohyby cen ve spotřebním koši, a to zvýšení cen pohonných hmot a pokles cen potravin.

Pokles inflace na nejnižší hodnotu za více jak dva roky je podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského dalším z projevů hlubokého ekonomického útlumu v zemi. "Trend klesající inflace bude typický i pro nadcházející měsíce, přičemž inflační dno očekávám na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu na úrovni mezi půl a jedním procentem," uvedl.

Rostly ceny alkoholu a cigaret, platí se víc i za bydlení

Zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen ovlivnilo hlavně prohloubení poklesu cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny pekárenských výrobků a obilovin byly nižší o 9,4 procenta a ovoce o 10,9 procenta. Ceny zeleniny z dubnového růstu přešly v pokles o 5,2 procenta v květnu. Podobně v oddíle doprava se zvýraznil cenový pokles v důsledku snížení cen pohonných hmot o výrazných 16,8 procenta.

Nejvíce vzrostly ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák vlivem zvýšení cen tabákových výrobků o 15 procent. Druhý nejvyšší růst měly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 17,1 procenta, elektřiny o 11,6 procenta, tepla a teplé vody o 7,5 procenta, vodného o 9,2 procenta a stočného o devět procent. Čisté nájemné vzrostlo o 19,5 procenta, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 27,2 procenta a v bytech s tržním nájemným o 5,5 procenta, uvedl úřad.

Nižší než loni byly naopak ceny oděvů, obuvi, domácích spotřebičů a pracích prostředků. Podle statistiků pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 10,2 procenta. Rovněž klesly ceny mobilních telefonů, a to o 17 procent. Nižší byly i ceny telefonických a telefaxových služeb.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,1 procenta, ceny služeb byly vyšší o 3,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám