Hlavní obsah

CCS: Nafta se přidala k benzínu a už také podražila

Rozdílný vývoj cen pohonných hmot v uplynulém týdnu ustal. Litr Naturalu 95 zdražil v průměru o 15 haléřů na 27,70 koruny. Cena nafty se zvýšila o 14 haléřů na průměrných 25,75 koruny za litr. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS. Benzín v předchozích týdnech zdražoval, zatímco ceny nafty klesaly.

Foto: Alžběta Trousilová, Novinky

Článek

Majitelé čerpacích stanic zdražením reagovali na růst světových cen ropy, které v uplynulém týdnu dosáhly svých sedmiměsíčních maxim. Zhodnocení suroviny se promítnulo i na burze v Rotterdamu, kde tentokrát došlo k výraznému zdražení benzinu a nafty.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka lze očekávat, že se toto zdražení v průběhu následujících dnů projeví i u našich benzinek. "Měli bychom se dočkat výrazného zdražení, které se bude opět pohybovat v řádu několika desetihaléřů. Růst cen zaznamenáme jak v případě benzínu, tak nafty," dodal.

Nejdražší nafta a benzín tečou na jižní Moravě

S nejvyššími cenami benzínu v Česku se musejí smířit řidiči v Jihomoravském kraji, kde litr stál 28,09 koruny. Nejlevnější Natural 95 byl ke koupi v Ústeckém kraji, kde za litr dali řidiči 26,99 koruny.

I nafta byla v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji, kde litr stál průměrných 26,17 koruny, a na Vysočině, kde byla cena o haléř nižší. Naopak nejlevněji pořídili naftu řidiči v Karlovarském kraji, kde litr vyšel na 25,05 koruny.

Cena zkapalněného plynu LPG se v uplynulých sedmi dnech vrátila po jednotýdenním zdražení opět k poklesu. Ve srovnání s předchozím týdnem sestoupila o šest haléřů na 12,64 koruny za litr. Cena stlačeného zemního plynu CNG zůstala na 16,09 koruny za metr krychlový. Jeden metr krychlový odpovídá jednomu litru benzínu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám