Hlavní obsah

Klasické žárovky zmizí od září z českých obchodů

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od září začnou z českých obchodů mizet klasické žárovky. První se přestanou prodávat ty nad sto wattů. Do tří let všechny modely nahradí v Evropské unii energeticky úspornější kusy. Brusel se tak snaží snížit spotřebu elektřiny, a tím omezit produkci skleníkových plynů.

Článek

„Od prvního září nebudou moci výrobci, distributoři a obchodníci dávat na trh žárovky nad sto wattů a všechny další, které nejsou čiré,“ řekl Právu Matyáš Vitík z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

Brusel plánuje, že postupně budou následovat i slabší klasické žárovky, ty poslední nad dvacet pět wattů zmizí z obchodů prvního září 2012.

Jako shnilé ovoce

Nad dodržováním zákazu bude v ČR od září dohlížet Česká obchodní inspekce. Na dotaz, zda budou moci obchodníci vyprodat alespoň sklady, Vitík odpověděl: „Ne. Je to podobné, jako kdyby prodávali shnilé ovoce. Výrobek prostě v tu chvíli nesplní podmínky uvedení na trh. Zda budou výrobci vykupovat zboží zpět, nebo obchodník bude mít prostě smůlu, že neodhadl množství, to záleží na jejich vzájemných dohodách.“

Harmonogram změn
DatumDo oběhu už se nedají žárovky
1. září 2009všechny matné a čiré nad 100W
1. září 2010čiré E27 nad 75W
1. září 2011čiré E27 nad 60 W
1. září 2012čiré E27 nad 25 W

Podle zpráv Evropské komise kolem 85 procent svítidel v unijních domácnostech spotřebovává příliš energie. Nahrazení žárovek v 27členném společenství má pomoci k výraznému snížení produkce skleníkových plynů, které vznikají při výrobě elektřiny, a přinést roční úspory od pěti do osmi miliard eur (135 až 216 mld. Kč).

Výměna za úspornější typy zajistí pokles roční produkce oxidu uhličitého v Unii o dvanáct miliónů tun a ušetří elektřinu pro jedenáct miliónů evropských domácností.

Existují rizika

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) myšlenku dlouhodobě podporuje. Výměna klasické žárovky za lepší totiž ušetří až 80 procent elektřiny.

Kvalitní kusy úsporných žárovek mají v průměru vydržet až padesát tisíc hodin. MŽP ale upozorňuje také na možná rizika jejich plošného zavedení. Ty nekvalitní mohou být v konečném důsledku méně ekologické než tzv. klasické. Jejich používání v místnostech, kde se často rozsvěcí a zhasíná, například na toaletách, může totiž výrazně zkracovat jejich životnost.

Riziko představuje i rtuť, která je v úsporných zdrojích. Kvůli možnému uvolňování jedovaté látky do životního prostředí se bude muset zlepšit recyklace. Společnost Ekolamp přitom už roky upozorňuje, že v komunálním odpadu končí značná část úsporných žárovek a až čtyři pětiny zářivek.

Čekají se nákupy

Evropští obchodníci očekávají, že si zákazníci udělají před postupným uvalováním zákazu značné zásoby zboží. Mnohým z nich vyhovuje měkčí světlo tzv. klasických žárovek. Ukázal to britský průzkum, podle něhož mu dávají přednost zejména starší lidé.

Britský zpravodajský server BBC v souvislosti se žárovkovou revolucí navíc připomněl, že většina z nich prodávaných teď v EU kopíruje model z roku 1879 vynalezený Thomasem Alvou Edisonem. K plošnému zákazu klasických žárovek se brzy přidají vedle EU Austrálie, americká Kalifornie, Nový Zéland, Kanada a Filipíny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám