Hlavní obsah

Cestovní kancelář Balkan Travel zkrachovala

Liberec
Aktualizováno

Liberecká cestovní kancelář Balkan Travel zkrachovala. Novinkám to sdělil viceprezident asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura. Kancelář má nyní 24 klientů na řeckém ostrově Thassos.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Článek

"Všichni klienti mají řádně zaplacený pobyt, jsou informováni a je o ně postaráno,"sdělil Okamura.

Dalších přibližně 80 klientů mělo odletět do Řecka během pátku a v neděli. Všichni klienti jsou podle Okamury již informováni a budou jim vráceny peníze z povinného pojištění CK proti úpadku.Přístup majitelů kanceláře označil Okamura za příkladný. "V tržním prostředí se to může stát každému, ale oni poskytují klientům veškerou součinnost," uvedl mluvčí.

Zástupkyně Etics ITP Libuše Taclová potvrdila, že kancelář byla řádně pojištěna a firma je připravena klienty vyplatit. V nejbližších chvílích se prý všechny potřebné informace a návod, jak postupovat, objeví na internetových stránkách společnosti.

Část peněz vrátí cestovka ze svého

Podle sdělení na webu chce cestovní kancelář některým klientům vrátit již zaplacené peníze z vlastních zdrojů. Týká se to zákazníků, kteří měli odcestovat na dovolenou nejpozději o tomto víkendu a v pondělí. CK zajistí vrácení těchto prostředků v nejkratší možné době, píše se v prohlášení.

Ostatní klienti se mají obracet na pojišťovnu. Balkan Travel je pojištěna u pojišťovny Europäische Reiseversicherung, kterou na českém trhu zastupuje společnost Etics ITP. Právě Etics ITP se má postarat o vypořádání závazků CK.

Foto: Barbora Silná, Právo

V sídle cestovní kanceláře v Liberci v pátek odpoledne nikdo nebyl. Dveře byly uzavřeny a u vstupu do domu, kde cestovní kancelář sídlí ve 3. patře, viselo oznámení o jejím úpadku.

Balkan Travel je středně velká cestovní kancelář, která měla za loňský rok přibližně 4000 klientů. Specializovala se především na zájezdy do Bulharska, Řecka a Maďarska. Podle databáze Prodata firmu vlastní rovným dílem dvě soukromé osoby.

Cestovní kancelář měla v Liberci dvě pobočky, jednu ale už před časem zavřela. Na hlavní pobočce u terminálu městské dopravy v centru ČTK v 16:30 už nikoho nezastihla, přestože pracovní doba oficiálně končí až v 18:00. Na dveřích kanceláře a také na stojanu u vchodu CK vyvěsila informaci o ukončení prodeje, která je i na internetových stránkách. Žádní klienti na místě nebyli.

Cestovní ruch tvrdě postihla krize

Cestovní ruch je jednou z oblastí, kterou zasáhla ekonomická krize nejvíce. Letošní léto prodává zhruba o 15 procent méně zájezdů než loni, analytická společnost MagConsulting odhaduje letošní propad až na pětinu. Kvůli cenové válce navíc tržby klesají ještě rychleji.

"Je celá řada cestovních kanceláří, které mají až třetinový pokles," uvedl šéf Magu Jaromír Beránek. Podle něj může letos z trhu zmizet deset až 20 kanceláří. Lidé by si proto měli především zkontrolovat, zda má dotyčná cestovní kancelář sjednané pojištění proti úpadku.

Od dob krachu Travely koncem 90. let se v českém cestovním ruchu traduje přísloví, že nejlepší čas pro krach CK je červen. V tu doby již mají kanceláře obvykle vybrané peníze od klientů na léto a zároveň ještě nezaplatily svým dodavatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám