Hlavní obsah

Elektřina podle analytiků od příštího roku zlevní až o desetinu

– Praha

Cena elektřiny by od ledna příštího roku mohla klesnout o sedm až deset procent. Podle analytiků by měl proud zlevnit i přesto, že cena silové elektřiny opět začala růst. Bude však záležet na celkovém vývoji na trhu a také na výši regulačních poplatků, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ).

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Konečná cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby.

Článek

Silová elektřina, která tvoří více než polovinu konečné ceny, se aktuálně obchoduje na energetické burze s dodáním v příštím roce kolem 52 eur za megawatthodinu (asi 1400 Kč). Loni v létě dosahovaly ceny svých historických maxim kolem 90 eur za MWh (2425 Kč), ale vlivem hospodářské krize se ceny propadly až o 40 procent pod 40 eur za MWh (1080 Kč).

Tak výrazné zlevnění proudu ale lidé nemohou očekávat. Energetické společnosti totiž elektřinu nakupují v průběhu celého roku, což ovlivňuje průměrnou cenu, od které se odvozují ceny pro konečné zákazníky. "Průměr za rok 2008 odhaduji na asi 70 eur/MWh, v letošním roce na 50 eur/MWh," uvedl Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA, který předpokládá snížení konečných cen kolem deseti procent.

Lidé si můžou poprvé zajistit pevné ceny s předstihem

Za klesajících cen nabídly energetické společnosti poprvé lidem možnost zajistit si pevné ceny elektřiny na příští rok s předstihem několika měsíců. Firma ČEZ nabídla možnost zafixovat si na příští rok ceny silové elektřiny o 15 procent nižší než letos, E.ON umožnil 20procentní snížení. Zákazníci však museli uzavřít nové smlouvy, u ČEZ do konce dubna a u společnosti E.ON do konce května.

Konečná cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí ERÚ. Analytik České spořitelny Jakub Židoň očekává, že platby stanovované ERÚ porostou o jedno až dvě procenta. "Výsledné snížení by po započítání poplatků za přenos a distribuci mohlo být mezi osmi a deseti procenty," dodal.

Pokud se odhady analytiků naplní, budou na tom příští rok pravděpodobně lépe ti, kteří využili nabídky energetických společností a ceny si zafixovali. Zákazníci však o pevné ceny příliš velký zájem neměli. ČEZ se upsalo necelých 2000 lidí, což je u společnosti, která dodává proud několika miliónům odběratelů, mizivé procento.

Situaci většiny odběratelů může ještě vylepšit kurz koruny k euru. Na burze se elektřina totiž obchoduje v eurech a každé posílení koruny tak přispívá k jejímu zlevnění. Analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz očekává spíše lehce pozitivní elekt koruny. "Odhadujeme lehké posilování koruny vůči euru a to může lehce zlevňovat zbývající nákupy elektřiny," dodal s tím, že ceny by v příštím roce mohly klesnout o sedm až osm procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Plyn pro domácnosti od července zlevní

Domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od července v průměru o 6,1 procenta méně. Již podruhé v letošním roce...

Výběr článků

Načítám