Hlavní obsah

Prodej aut v květnu stoupl oproti loňsku o pětinu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemský prodej nových osobních automobilů se v květnu meziročně zvýšil o 20,5 procenta na 14 277 vozů. Jedničkou trhu je nadále Škoda Auto, která jen během května prodala přes čtyři tisíce vozů. Vyplývá to ze statistik Svazu dovozců automobilů. Květnovou dvojkou trhu je Ford s více než 1500 prodanými vozy.

Článek

Od začátku roku do konce května se v ČR prodalo 62 944 aut, tedy o 5,5 procenta více než loni. Škoda Auto držela v tomto období 27,7 procentní podíl trhu, když si vůz její značky pořídilo 17 162 Čechů.

S velkým odstupem se drží na druhém místě Ford s necelými šesti tisíci prodanými vozy. Třetí je pak Renault, který si v tomto roce pořídilo 4646 lidí.

Důvodem výrazného růstu prodeje osobních aut v posledních dvou měsících bylo zavedení možnosti odpočtu DPH při nákupu osobních vozů, uvedl svaz. Do té doby to bylo možné jen u lehkých užitkových aut. Podíl firemních aut na prodejích dosáhl v květnu 49 procent proti 20 procentům v březnu.

Prodej lehkých užitkových vozů v květnu propadl o 81 procent a od začátku roku o 55 procent. Firmy totiž přestaly kupovat užitkové vozy přestavěné kvůli odpočtu daně z osobních modelů, jak napsala ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám