Hlavní obsah

Z Vietnamu mířilo do Česka nebezpečné želé, inspekce jej odhalila

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 270 kilogramů želatinových minipohárků mířilo z Vietnamu do obchodů v České republice. Potravina je však nebezpečná, protože konzumentům hrozí zadušení. Nebezpečnou zásilku odhalili celníci ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí(SZPI).

Článek

„V rámci kontroly dovozu potravin byla zadržena dodávka želé ve tvaru minipohárků, které obsahovaly želírovací látku karagenan (E 407),“ vysvětlila mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Doplnila, že karagenan je od roku 2004 v EU zakázaný.

Díky zásahu SZPI se výrobek nedostane do prodeje, navíc o nebezpečné potravině budou prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informovány ostatní státy EU.

„Kvůli tvaru, velikosti a způsobu konzumace tohoto typu želé totiž hrozí konzumentovi riziko zadušení. Karagenan navíc způsobuje, že se želé v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje,“ uzavřela Šmídtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám