Hlavní obsah

Nezaměstnanost v eurozóně je nejvyšší za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v eurozóně v dubnu vzrostla na 9,2 procenta z březnových 8,9 procenta. Dubnová hodnota je vůbec největší za posledních deset let, přesněji od září 1999. Novináře o tom informoval Eurostat. Nezaměstnaných však přibývá i v celé EU, kde míra nezaměstnanosti v dubnu vystoupila na 8,6 procenta z březnových 8,4 procenta. To je pro změnu nejvyšší hodnota od ledna roku 2006.

Foto: , Novinky

Článek

Statistici odhadli, že v 27 státech bloku bylo v dubnu bez práce takřka 21 miliónů lidí, z toho téměř 15 miliónů v 16 unijních zemích, v nichž se platí eurem. Proti březnu se v uplynulém měsíci počet nezaměstnaných zvýšil v EU o 556 000 a v eurozóně o 396 000 lidí.

Ve srovnání s dubnem 2008 se počet nezaměstnaných v bloku s přibližně půl miliardou lidí zvýšil o 4,7 miliónu osob. V eurozóně přibyly více než tři milióny nezaměstnaných. Sezónně očištěná nezaměstnanost v eurozóně v dubnu loňského roku dosahovala 7,3 procenta a v celém bloku 6,8 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost statistici zaznamenali v dubnu v Nizozemsku (tři procenta) a Rakousku (4,2 procenta). Nejvyšší čísla Eurostat zjistil ve Španělsku (18,1 procenta) a Lotyšsku (17,4 procenta). Pátou nejvyšší nezaměstnanost - 11,1 procenta - mají na Slovensku. V případě Česka, pro které statistici hlásí 5,7 procenta, jde o šestou nejnižší míru v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám