Hlavní obsah

Erupce na trzích: koruna i burza vystřelily vzhůru

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bouřlivě začalo v pondělí obchodování s českou měnou a cennými papíry na pražské burze. Kurz koruny vůči dolaru v úvodu týdne doslova vystřelil na nejsilnější hodnoty v letošním roce. Koruna se dostala opět pod 19 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Česká měna se v pondělí obchoduje kolem 18,80 Kč/USD. Vůči euru si také polepšila, ale jen mírně, a to na 26,70 Kč/EUR. Důvodem posilování je zejména právě rekordně slabý americký dolar. Ten kvůli krizi a velké zadluženosti USA již minulý týden spadl na několikaměsíční minima.

Během pondělí pak americká měna ztráty vůči euru ještě prohloubila, a to na kurz 1,42 USD/EUR. V závěru dne koruna přidala vůči oběma světovým měnám, a to na 26,67 Kč/EUR a 18,70 Kč/USD.

Dražší Slovensko

Přestože si v pondělí koruna výrazně polepšila, tuzemští analytici již před časem upozornili, že měna je mnohem slabší než například před rokem. Kvůli tomu se Čechům letos prodraží zahraniční dovolené. Nejmarkantnější rozdíly mezi letoškem a loňskem jsou například na Slovensku, kde se od ledna platí eurem.

Například analytik Unciredit Bank Patrik Rožumberský upozornil, že Slovensko je letos dražší než například Chorvatsko. [celá zpráva]

Dolar bude zřejmě oslabovat i nadále

Pro Čechy by se měl příznivě vyvíjet kurz koruny vůči dolaru i v následujících měsících. Jak upozornil analytik Komerční banky Miroslav Frayer, americká měna je pod tlakem kvůli hospodářské krizi a také kvůli velkému zadlužení USA. A díky tomu se již investoři pomalu přesouvají opět k regionálním trhům, z čehož by měla vytěžit i česká koruna [celá zpráva]

FOTO: Patria Online

Daří se i burze

Nevídaný start zažila i pražská burza. Její index PX krátce po zahájení obchodování zpevnil o více než pět procent, poté z těchto hodnot mírně ustoupil. Před desátou hodinou byl silnější o 4,95 procenta na úrovni 907 bodů.

Polepšily si téměř všechny obchodované tituly, nejvíce pak akcie Komerční banky, které vzrostly o 10,76 procenta, či Erste Group (+ 6,22 procenta). Pražská burza není v posilování sama, daří se i akciovým trhům napříč Evropou. Již předtím zpevnil i japonský index Nikkei, a to o 1,63 procenta. 

Pražská burza zisky udržela po celý den, nakonec uzavřela silnější o 6,2 procenta.

Růst vybraných indexů evropských burz v 10:25 (v %):
německý DAX3,23
polský WIG3,40
francouzský CAC 402,29

Reklama

Výběr článků

Načítám