Hlavní obsah

Vláda USA bude mít v GM většinový podíl za 50 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaná reorganizace americké automobilky General Motors během tří měsíců převede na americké daňové poplatníky 60 procent podniku za státní pomoc 50 miliard dolarů. Uvedl to v noci na pondělí nejmenovaný představitel administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Článek

Očekává se, že společnost v pondělí požádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Šlo by o třetí největší bankrot v americké historii a největší a nejsložitější z krachů výrobních společností. Koncern i prezident k tomu chystají tiskové konference.

Suma státní pomoci zahrnuje téměř 20 miliard dolarů, které automobilce GM již stát poskytl. Další finance pro problémový podnik se ale neplánují, řekl zdroj z Obamovy administrativy, který si nepřál být jmenován.

Kanada podniku poskytne 9,5 miliardy amerických dolarů za 12procentní podíl. Výměnou za ústupky ve zdravotní péči pro bývalé zaměstnance v penzi získá tento program pro členy odborového svazu United Auto Workers 17,5 procenta koncernu. Na držitele nezajištěných obligací připadne deset procent. Odbory a držitelé dluhopisů ale získají ještě záruky na koupi navýšení podílů.

GM zřejmě projde zrychlenou verzí bankrotového procesu

Obamova administrativa přitom zvažovala kvůli rostoucí nezaměstnanosti i jiné možnosti. Koncern zaměstnává 92 000 lidí a ve Spojených státech je nepřímo zodpovědný za 500 000 penzistů.

Předpokládá se, že podnik předloží žádost o bankrotovou ochranu u federálního soudu na Manhattanu před otevřením amerických finančních trhů. Měl by se tak zakončit tři dekády trvající pokles podniku, který se vyhrotil za světové hospodářské krize, vysokých cen ropy a nedostupnosti úvěrů, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám