Hlavní obsah

Podnikatelem roku je čínský výrobce autoskel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monte Carlo

Světovým podnikatelem roku 2009 se v soutěži pořádané společností Ernst & Young stal Číňan Cchao Te-wang, ředitel firmy Fuyao Glass Industry Group, vyrábějící autoskla. Te-wang byl vybrán z podnikatelů reprezentujících 43 zemí, včetně České republiky. Tu zastupoval majitel softwarové firmy Unicorn Vladimír Kovář.

Článek

"Získat tuto cenu ze skupiny tak talentovaných podnikatelů je velkou ctí nejen pro mě, ale také pro 10 000 zaměstnanců Fuyao a také pro Čínu," řekl po svém vítězství Te-wang.

Fuyao Glass Industry Group byla založena v roce 1987 ve Fu-čou a nyní vyrábí více než polovinu autoskel pro čínský trh. Společnost spolupracuje s výrobci automobilů po celém světě, včetně Audi, Hyundai, Volva a Fordu.

Te-wang se z velmi chudých poměrů vypracoval na jednoho z nejúspěšnějších čínských podnikatelů. V 16 letech si založil svůj první podnik, když začal v malém obchodovat s tabákem. Živil se také jako farmář, kuchař a prodavač ovoce. V roce 1976 začal pracovat pro jednu sklářskou společnost a když se firma v roce 1983 dostala do problémů a prodělávala, ujal se Te-wang jejího vedení. Během jednoho roku vykazovala společnost opět zisk.

Dnes patří Te-wang mezi nejznámější čínské filantropy. Po rozsáhlém zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008 věnoval přes 15 miliónů eur (asi 400 miliónů korun), aby se region co nejrychleji vypořádal s následky katastrofy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám