Hlavní obsah

Dolar dostává na frak, je nejslabší za půl roku

Novinky, Tomáš Holý

Americká měna je v posledních týdnech opět pod obrovským tlakem. V pátek se dokonce kurz dolaru dostal vůči euru na nejslabší úroveň v letošním roce. Za oslabováním dolaru jsou náznaky zlepšení světové ekonomiky a také zadluženost USA.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Zatímco před měsícem a půl se americký dolar obchodoval pod hranicí 1,30 USD/EUR, na konci května se dostal nad hranici 1,41 USD/EUR.

Oslabování se tím projevuje i na české koruně. Ta v pátek k dolaru posílila na 18,95 Kč/USD a je na nejsilnější pozici za poslední dva měsíce.

„Dolar oslabuje s tím, jak opadává riziková averze na trzích. Investoři nechtějí zmeškat nástup do rizikovějších aktiv,“ vysvětlil analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Podle něj se investoři opět přiklánějí k euru a popřípadě regionálním trhům díky tomu, jak se v poslední době objevují ekonomické zprávy, které naznačují zlepšení výkonnosti globálního hospodářství.

Jak například poznamenala agentura AP, k pátečnímu oslabení pomohla i statistika o rostoucí nezaměstnanosti v USA, zatímco před několika dny Německo naopak oznámilo, že lidí bez práce v zemi ubylo. Ve Spojených státech pobírá dávky v nezaměstnanosti 6,78 miliónu lidí, což je nejvíce od roku 1967.

Z oslabování dolaru netěží jen euro, ale například i libra či česká koruna. Ta se v pátek odpoledne obchodovala kolem hranice 19 Kč/USD, libra se dostala až na 1,6 USD/GBP.

FOTO: Patria Online

Dolar bude oslabovat i nadále

Frayer upozornil, že pokud se potvrdí předpoklad, že globální ekonomika zlepšila svoji kondici, dolar bude nadále oslabovat. „Z dlouhodobého hlediska bude oslabovat také kvůli obrovskému zadlužení USA,“ dodal analytik.

Tamní vláda na boj s krizí totiž vynaložila obrovské množství peněz. Rozpočtový deficit Spojených států se v nynějším finančním roce zvýší na 1,84 biliónu dolarů (35,5 biliónu Kč). Bude tak oproti loňsku zhruba čtyřnásobný.

Navíc tamní centrální banka (Fed) řekla, že bude odkupovat státní dluhopisy. Amerika bude kvůli tomu ve velkém tisknout nové peníze a tím, jak se zvětší jejich objem v oběhu, raketově poroste inflace, která je nyní kolem nuly.

Z pádu dolaru opět vytěží euro a regionální měny. „Jistě to povzbudí korunu a polský zlotý,“ uzavřel Frayer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám