Hlavní obsah

Směna pozemků s farmářkou pro D11 by měla být zrušena

• Aktualizováno

Vláda by měla zrušit chystanou směnu pozemků pro dálnici D11 k Hradci Králové s farmářkou Ludmilou Havránkovou. Novinářům to v Hradci Králové řekl ministr dopravy Gustáv Slamečka. Získání pozemků by podle něj místo ministerstva zemědělství mělo opět řešit ministerstvo dopravy. To by pak postupovalo standardní cestou, jejíž součástí by mohlo být i vyvlastnění pozemků farmářky.

Článek

Topolánkova vláda loni na podzim doporučila směnit deset hektarů stavební půdy farmářky Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Směna, která se měla uskutečnit v režii ministerstva zemědělství a Pozemkového fondu, dosud nebyla naplněna.

"S ministerstvem zemědělství jsme to projednávali. Bohužel to vypadá, že to nebude realizovatelné," řekl Slamečka. Dodal, že ministerstvo zemědělství by mělo požádat vládu o zrušení jejího podzimního usnesení. "Čekám, že se tak brzy stane," řekl Slamečka s tím, že celý proces směny by se už neměl protahovat. Dohodu podle něj nelze naplnit na straně Pozemkového fondu.

Pokud záležitost dostane zpět na starosti ministerstvo dopravy, může Havránkové se souhlasem ministerstva financí učinit standardní nabídku náhradních pozemků s finančním plněním. Pokud by s nabídkou Havránková nesouhlasila, přišlo by podle Slamečky na řadu vyvlastnění.

Havránková v minulosti vždy tvrdila, že chce pouze pozemky, aby mohla její rodina dál hospodařit, a nikoliv peníze. Podle nedávného vyjádření statkářky byly z její strany splněny všechny požadavky, kterými stát směnu podmiňoval. Pozemkový fond jí však vyčítá to, že dosud na katastru nepřevedla půdu, kterou měli ve vlastnictví ekologičtí aktivisté. Havránková k tomu uvedla, že pouze přerušila zápis do katastru z obav, aby ji nevyvlastnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám