Hlavní obsah

Plyn pro domácnosti od července zlevní

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od července v průměru o 6,1 procenta méně. Již podruhé v letošním roce plyn zlevňuje. Výraznější snížení cen připravil E.ON, ten sníží ceny v průměru o devět procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Oznámené ceny momentálně odrážejí pokles cen komodity z počátku roku. Ceny zemního plynu totiž kopírují ceny ropných derivátů přibližně s šesti až devítiměsíčním zpožděním,“ uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Transgas.

Asi 220 korun ušetří měsíčně ty domácnosti, které plyn využívají k ohřevu vody, topení a vaření.

Podle mluvčího RWE Martina Chalupského nejvíce ušetří zákazníci na jižní Moravě, kde cena klesne o 7,2 procenta. Naopak nejméně cena klesne ve východních Čechách, a to o 4,9 procenta. 

Jak bude RWE snižovat ceny v ČR od 1. července. FOTO: RWE

E.ON ceny také srazí

Firma, která má zákazníky především na jihu Čech, uvedla, že sníží ceny díky levnějším ropným derivátům na světových trzích v předešlých šesti měsících. "Na celkové ceně včetně nákladů na strukturování a  distribuci se zlevnění komodity projeví poklesem ceny o devět procent," uvedl E.ON.

Plyn pro domácnosti zlevnil již ve druhém čtvrtletí, ale jen mírně. Společnosti to zdůvodnily slabým kurzem koruny. Například E.ON snížil cenu od dubna o dvě procenta, RWE Transgas pak v průměru o tři procenta.

Pozadu nezůstala ani Pražská plynárenská. Ta od července zlevní plyn domácnostem a maloodběratelům v průměru o sedm procent. Lidé, kteří plyn užívají na topení v bytě, vaření a ohřev vody, ušetří měsíčně 116 korun.

Pražská plynárenská zásobuje plynem hlavní město a některé části okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám