Hlavní obsah

Každý Čech loni prosázel skoro 13 tisíc, lákaly hlavně automaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sázkové hry a loterie loni vytáhly z kapes českých hráčů 128,5 miliardy korun. Jedná se o zvýšení o 18,6 procenta oproti minulým letům. Největší podíl mezi hrami představují výherní automaty. Výsledky ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Do výherních hracích přístrojů Češi během loňského roku vsadili přes 63 miliard korun, o bezmála 11 procent víc než v roce 2007. Zpět se hráčům z hracích automatů vrátilo 49,7 miliardy korun.

K největšímu meziročnímu růstu ale přispěly elektromechanické rulety a videoloterijní hrací přístroje. Tyto takzvané technické hry na sázkách získaly o téměř 14 miliard korun více než předloni. Lidé na nich loni prosázeli bezmála 36 miliard korun, což představuje meziroční růst o 62 procent.

Zatímco počet výherních hracích automatů meziročně podle předběžných statistik Sdružení zábavního průmyslu o něco poklesl, tak videoloterijní automaty, což je moderní obdoba hracích automatů, vykazují v posledních letech prudký rozmach. Počet povolení pro videoterminály narostl na již více než 32 000 z loňských zhruba 13 000 a podle ministerstva financí lze zvyšování podílu technických zařízení na trhu loterií očekávat i letos. 

Mírně rostly i sázky v loteriích a kasinech, naproti tomu meziroční pokles vkladů postihl kurzové sázky i hru bingo.

Ve státní kase z hazardu přibyly 4,22 miliardy 

Do státního rozpočtu a rozpočtů obcí bylo formou správních poplatků, poplatků na státní dozor a místních poplatků odvedeno provozovateli loterií a jiných podobných her celkem 4,22 miliardy korun. V roce 2007 tato částka činila včetně místních poplatků za výherní hrací přístroje 3,86 miliardy korun, meziroční nárůst činil 367 miliónů Kč, tedy 9,5 procenta.

Vykázaný odvod části výtěžku provozovatelů na veřejně prospěšné účely za rok 2008 činil 3,46 miliardy korun. Podle podle ministerstva to je o 44,2 procenta více než v roce 2007. "Nárůst odvodu části výtěžku na veřejně prospěšné účely je způsoben vyššími tržbami v oblasti výherních hracích přístrojů a technických zařízení," uvedlo ministerstvo financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám