Hlavní obsah

Krize ničí Japonsko, sebevraždu spáchá sto lidí denně

– Tokio
Novinky, toh

Statistika sebevražd trhá v Japonsku rekordy. Podle agentury Reuters s tím, jak se zhoršuje v zemi ekonomická situace, přibývá i lidí, kteří se rozhodnou sáhnout si na život. Například v dubnu připadalo na každý den více než 100 sebevražd.

Článek

"Je konec finančního roku, což se zřejmě stalo spouští,“ řekl Yasuyuki Shimizu vedoucí organizace Lifelink zabývající se prevencí. Kvůli recesi se právě v závěru finančního roku hodně propouští a mnohé firmy bankrotují.

Podle dostupných údajů byla dubnová míra sebevražd meziročně o šest procent vyšší. Japonsko tradičně patří mezi země s největším počtem spáchaných sebevražd. V průměru připadá na 100 tisíc lidí 24 sebevražd. Pro srovnání: v USA je v průměru 11 sebevrahů na 100 tisíc lidí.

Jak poznamenala agentura Reuters, Japonsko patří mezi země, které jsou nejvíce zasaženy globálními ekonomickými otřesy. V prvním čtvrtletí letošního roku poklesl tamní HDP o čtyři procenta. Vláda se snaží hospodářství povzbudit finančními injekcemi. Již v předešlých měsících proto uvolnila zhruba 200 miliard dolarů.

"Jak se zdá, máme problém, že lidé bývají při ztrátě zaměstnání dohnáni k sebevraždě. Snažíme se proto pomoci tak, abychom sebevraždám předešli,“ vysvětlil Shimizu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám