Hlavní obsah

Ekonomika světa se propadne mnohem hlouběji, předvídá OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová ekonomika se podle Organizace spojených národů v letošním roce v důsledku globální finanční krize propadne o 2,6 procenta. OSN tak výrazně zhoršila svou lednovou prognózu, jež počítala s poklesem o 0,5 procenta.

Článek

"Globální úvěrová krize nadále po celém světě zatěžuje reálnou ekonomiku," uvedla OSN ve své zprávě. Dodala, že současná hospodářská krize sice začala ve vyspělých ekonomikách, ale její důsledky, například odliv kapitálu, růst nákladů na úvěry, pokles mezinárodního obchodu či nižší ceny komodit, zasáhly zejména rozvíjející se ekonomiky.

OSN nicméně upozornila, že pokud budou fungovat současná vládní opatření na podporu hospodářského růstu, mohlo by v příštím roce přijít mírné oživení světové ekonomiky. Poukázala však také na možnost delší hospodářské recese v případě, že se nepodaří stabilizovat finanční sektor.

Světová ekonomika rostla v letech 2004 až 2007 v průměru o téměř čtyři procenta ročně a loni se zvýšila o 2,1 procenta. Většina zemí světa však nyní vězí hluboko v nejhorší finanční a hospodářské krizi od druhé světové války, napsala agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám