Hlavní obsah

Libra, ropa i akciové trhy výrazně posilují

Novinky, toh

Na trzích po celém světě se opět šíří optimismus díky nadějím na únik z globální hospodářské krize. Z toho těží ropa, libra a akciové trhy, které posilují. Jak poznamenala agentura Bloomberg například britská libra je proti euru na nejsilnějších pozicích za půl roku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Obchoduje se za 0,874 GBP/EUR. Díky nadějím na zlepšení ekonomiky výrazně zdražuje ropa. Pokud by totiž měli odborníci pravdu a svět by se vymanil z recese ještě letos, opět by stoupla poptávka po ropných produktech. Únik USA z recese očekává většina amerických ekonomů ještě v letošním roce.

Barel americké lehké ropy (WTI) na této vlně pozitivizmu podražil na hranici 63 dolarů.

„Vyšší spotřebitelská důvěra v USA změnila náladu na trzích,“ komentoval Paul Robinson ze společnosti Barclays Capital v Londýně. „Opět jsem se vrátili k optimistickému pohledu na svět,“ dodal.

Právě v pondělí totiž vyšla v USA statistika, podle které byla v květnu důvěra spotřebitelů v americkou ekonomiku na nejvyšší úrovni od loňského podzimu. Díky tomu jsou americké akciové trhy po pondělku výrazně silnější. Například Nasdaq si připsal 3,45 procenta, Dow Jones pak 2,37 procenta.

Dařilo se i plodinám a kovům

Podle agentury Bloomberg v pondělí vzrostla také cena sóji. Například během obchodování v Chicagu bušl (asi 35 litrů) podražil o 0,8 procenta na 11,95 dolaru. Navíc zdražovaly i kovy, například cena tuny mědi se zvedla o 1,4 procenta na 4725 dolarů, stejně jako nikl, který vyšplhal na 13 900 dolarů za tunu. Což byla nejvyšší hodnota za šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám