Hlavní obsah

Krize v USA skončí netypicky ještě letos, tvrdí ekonomové

Novinky, toh

Konec krize je podle předních amerických ekonomů na dohled. Podle zprávy Národní sdružení podnikových ekonomů (NABE) ekonomika ukazuje náznaky stabilizace. Podle odborníků bude ale návrat k růstu pozvolnější, než jak je při tak výrazném poklesu typické. Ve středu o tom informovala CNN.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Článek

Panel 45 ekonomů se shodl na tom, že návrat ekonomiky k růstu by měl přijít v druhé polovině letošního roku. Přesto odborníci upozorňují, že druhé čtvrtletí bude ještě krušné.

„Dobrá zprávou je, že experti z NABE očekávají ekonomický růst v druhé polovině roku, zároveň se zpomalí tempo propouštění a na začátku příštího roku bude zaměstnanost opět růst,“ řekl prezident sdružení Chris Varves.

Optimismus chladí i pesimistické hlasy

I přes většinové pozitivní očekávání předpokládá 19 procent ekonomů z NABE, že obrat k lepšímu nepřijde do konce tohoto roku, sedm procent dokonce nevidí zlepšení ani na začátku příštího roku.

Ze zprávy vyplývá, že HDP Spojených států by ve druhém čtvrtletí mělo klesnout o 1,8 procenta. Za celý letošní rok odborníci očekávají pokles o 3,8 procenta, což by byl nejhorší výsledek od roku 1957.

Reklama

Výběr článků

Načítám