Hlavní obsah

Majitel Facebooku prodal dvě procenta firmy za 3,8 miliardy korun

Novinky, toh

Ruská společnost Digital Sky Technology´s (DST) utratila 200 miliónů dolarů, tedy 3,8 miliardy korun, za minoritní podíl ve světoznámé sociální síti Facebook. Zakladatel stránek Mark Zuckerberg firmě prodal 1,96procentní podíl, jak informovala o tom BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Díky tomuto obchodu vyplývá, že hodnota celého Facebooku je zhruba deset miliard dolarů, tedy asi 190 miliard korun.

Zuckerberga nadchl působivý růst společnosti a její finanční úspěchy. DST v je investorem mnoha internetových firem napříč Ruskem a východní Evropou.

„Tato investice demonstruje úspěch Facebooku jako kreativní globální sítě. Mnoho firem nás žádalo o získání podílu, jen firma DST vyčnívala nad ostatními díky její perspektivě, kterou světu přináší,“ komentoval Zuckerberg, který je výkonným ředitelem webu.

Již před dvěma lety vstoupil do Facebooku Microsoft, který získal 1,6 procentní podíl za 240 miliónů dolarů.

Facebook:
Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 200 miliónů lidí.Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám