Hlavní obsah

Slamečka chce usnadnit vyvlastňování pozemků pro dálnice

– Praha
Právo, Jiří Novotný

Usnadnit vyvlastňování pozemků pro nové dálnice chce změnou zákona ministr dopravy Gustáv Slamečka. Už ve středu se o potřebě takové legislativní změny bude snažit přesvědčit členy hospodářského výboru Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Gustáv Slamečka

Článek

„Je potřeba zrušit nynější odkladný účinek soudního jednání o finančním vyrovnání s vlastníkem na zahájení stavby. Jde o citlivou záležitost, a kdybych poslancům celý záměr náležitě nevysvětlil, těžko bych mohl očekávat, že se to podaří prosadit,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci Slamečka.

Dosud stát nabízel majitelům vyvlastňovaných pozemků tzv. úřední cenu. S tou vlastníci často nesouhlasí, a pokud se spor dostane až k soudu, musí stát s vyvlastněním čekat na definitivní verdikt. Jaké komplikace to může přinést, názorně ukázal spor státu s farmářkou Ludmilou Havránkovou z Plačic, která vlastní deset hektarů pozemků, jež stavbaři potřebují pro dokončení posledního úseku dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové.

Farmářka patnáct let dostavbu dálnice blokovala tím, že odmítala všechny nabídky státu na výkup. Jako východisko z nouze schválila Topolánkova vláda loni v říjnu na návrh tehdejšího ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS), aby Havránková dostala za svých deset hektarů jako náhradu 253 hektarů zemědělské půdy na jiném místě, které se ovšem nachází v těsné blízkosti dálnice. Avšak ani tato pro stát nevýhodná směna není ještě dokončena. Ostře se proti ní postavilo vedení Královéhradeckého kraje, když celý obchod označilo za nesmysl.

Na dotaz, kdy tedy bude moci výstavba D11 u Hradce konečně pokračovat, odpověděl Slamečka: „To zatím nelze odhadnout. Vládě však navrhnu, aby gesce pro vyrovnání státu s farmářkou Havránkovou přešla z ministerstva zemědělství na ministerstvo dopravy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám