Hlavní obsah

Věřitelé GM nesouhlasí s výměnou dluhopisů, bankrot se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší americká automobilka General Motors se zřejmě nevyhne bankrotu. Věřitelé totiž odmítají přistoupit na výměnu dluhopisů za akcie a právě postoj věřitelů je pro další osud firmy klíčový. Podnik má čas jen do konce tohoto týdne, pak musí vládě předložit životaschopný plán restrukturalizace, nebo vyhlásit bankrot.

Článek

Automobilka nabídla věřitelům, kteří drží její dluhopisy v objemu zhruba 27 miliard dolarů (asi 519 miliard Kč), aby přistoupili na výměnu těchto cenných papírů za desetiprocentní podíl v General Motors. Na návrh ale prý není ochotný přistoupit dostatečný počet věřitelů.

Bankrot automobilky, která je ikonou amerického průmyslu, je tedy podle agentury AP téměř jistý. Bílý dům sice řekl, že počká až do 1. června, kdy automobilce vyprší termín, zároveň ale připustil, že firmě poskytne během restrukturalizace dostatek financí.

Pokud General Motors vyhlásí bankrot, bude jeho úpadek podle amerických zákonů soudní ochranou před věřiteli. To znamená, že firma bude fungovat i nadále, ale bude ji řídit soud nebo jím pověřený správce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám